The Compost Bag Company

ALTIJD GRIP OP HET JUISTE MOMENT
The Compost Bag Company profiteert van nieuwe besturing Siemens

Efficiency komt met inzicht. Zo weet ook The Compost Bag Company, dat vanuit het Belgische Herent de wereld van compostbeerbare folies en zakken voorziet. Samen met Breemes koos het bedrijf voor twee van de eigen productielijnen voor de laatste besturingstechnologie van Siemens. En profiteert het zo van real-time monitoring, voor keer op keer de juiste beslissing.

 

Het is toch heel wat waard, stelt Nils Kern. Dat gevoel dat je 's avonds in bed ligt en denkt: ik heb vandaag m'n bijdrage geleverd aan een schonere wereld. Want zoals we daar nu mee omgaan... Nils denkt even na over hoe z'n woorden te formuleren, gevolgd door een veelzeggende lach. "Laat ik het erop houden dat er nog altijd veel verkeerd gaat. En dat het zo niet langer kan, willen we onze wereld goed doorgeven."

 

Het is Nils menens. En met hem ook zijn collega's bij The Compost Bag Company, waar Nils werkt als productiemanager. Hier, in het Belgische Herent, leveren ze hun duurzame bijdrage waar dat kan. Staan er buiten meerdere laadpalen voor elektrische auto's. Is het enige rioleringswater dat wat verdwijnt in de keuken en toiletten. En is ook de verbruikte energie groen. Nils kan nog meer voorbeelden geven, maar waar het op neerkomt: de filosofie van The Compost Bag Company kleurt groen. "Hoe kan het beter? Verantwoorder en duurzamer? We zijn er dagelijks mee bezig."

“We kunnen al snel custom made aan de slag”

Was The Compost Bag Company ooit producent van de klassieke plastic zak, tegenwoordig ligt dat heel anders. Alleen hernieuwbare grondstoffen zoals de olie van kardoendistels komen er nog in, goed voor een jaarlijkse productie van een kleine 2.500 ton aan composteerbare en biologisch afbreekbare zakken en folies. Veruit het merendeel daarvan gaat naar het buitenland, waaronder Scandinavië, Groot-Brittannië en de buurlanden. En wie denkt dat het altijd maar dezelfde bio-producten zijn, komt bedrogen uit. Dikte, hoogte en lengte hebben uiteraard hun limieten, vertelt Nils, maar daarbinnen is heel veel mogelijk. "We zeggen tegen een klant bijna nooit nee. Aanpassingen, bedrukkingen: we kunnen al snel custom made aan de slag."

Meters omhoog

Hoe nauwkeurig al die compostbeerbare zakken en folies tot stand komen, blijkt wel in de productiehal van The Compost Bag Company. Het bio-granulaat verandert er via blaasextrusie van korrels in viskeuze massa. Eenmaal gestold vliegt die als één lange sliert meters omhoog, waarna het wordt gesneden en uiteindelijk gewikkeld. Het is een fascinerende techniek, die zo efficiënt mogelijk moet verlopen. Nils: "We hebben hier eigenlijk geen afval, doordat we afgekeurde zakken en folies alsnog recycleren. Maar goed, rendabel is dat natuurlijk niet. Dus zoeken we voortdurend naar verbetering van onze processen. En brengen we die zo goed mogelijk in beeld." Grip en zicht, dat is wat Nils en zijn collega's willen. Toch bleek dat bij twee van de zeven productielijnen niet eenvoudig. Beide lijnen gingen al een hele tijd mee, op basis van verouderde en niet de meest gebruiksvriendelijke besturing. "Daardoor misten we de controle", vertelt Gunter Hendrickx, onderhoudstechnicus bij The Compost Bag Company. "De lijnen werkten weliswaar, al deden ze dat zonder real-time monitoring. En dat terwijl we altijd de juiste beslissing willen nemen door tijdig bij te sturen."

Weer volledig up-to-date

De beste oplossing voor de twee verouderde lijnen lag niet direct voor de hand. Want waar te beginnen? Met die vraag nam Nils contact op met Peter Daems, technisch afgevaardigde Industrial Automation van Breemes. Samen bekeken ze de behoeften en mogelijkheden. En kwamen ze zo met de andere betrokkenen binnen The Compost Bag Company tot de uiteindelijke oplossing, die uitgaat van de laatste besturingstechnologie van Siemens. Een SIMATIC S7-1500 controller met HMI biedt volledig zicht, met het TIA Portal van Siemens als veelzijdig platform. Ook omvat de oplossing een Pilz safety PLC, als krachtige toevoeging aan beide lijnen. Toekomstbestending en geavanceerd; volgens Peter vormt de nieuwe besturing een meer dan stabiele basis. "The Compost Bag Company is een pionier en innoveert volop. Het bedrijf staat niet stil en wil waar mogelijk up-to-date zijn. Met deze oplossing is dat volgens mij wel het geval."

 

"Je mist pas iets als je weet dat het bestaat"

Net als Gunter kijkt ook Nils tevreden terug op de samenwerking met Breemes. "Het bedrijf is voor ons een leverancier. Maar nog veel meer dan dat een partner die met ons meedenkt, mogelijkheden voorstelt en de uiteindelijke oplossing realiseert. Zo ging het ook bij dit traject, dat nog maar eens bewees dat je pas iets mist als je weet dat het bestaat. Breemes nam ons mee in de laatste technologie en besefte heel goed dat wij bij onze ontwikkeling als bedrijf niet alles zelf kunnen doen. Uiteindelijk draait alles om vertrouwen en de juiste verwachtingen. Voor ons heeft Breemes die zeker ingevuld."

Ruimte aan de toekomst

Jaarlijks verlaten in het Belgische Herent zo'n 400 miljoen composteerbare zakken en folies de productiehal van The Compost Bag Company. Het familiebedrijf telt rond de 35 medewerkers en biedt geregeld plek voor studenten. Zo ook aan Thomas Cooreviets, die als student elektromechanica bijdroeg aan de realisatie van de nieuwe besturing. "Een mooi omkaderde opdracht, die voor mij de afronding van m'n bachelor vormde. Ik heb er hier bij The Compost Bag Company alle ruimte voor gekregen en ervaren dat er altijd zaken zijn die extra afstemming vragen. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan de instelling van de temperatuur. Of aan de snelheid van de extruder. Veel valt of staat met goed overleg. Dus heb ik meerdere keren gebeld met Breemes en uiteraard veel besproken met Nils en Gunter. Een leerzaam traject, voor iedereen."