text.skipToContent text.skipToNavigation

Opleidingen


In de snel veranderende wereld van industriële automatisering is het van groot belang om uw kennis op peil te houden. Een training of workshop ligt dan voor de hand, al moet het aanbod uiteraard aansluiten op wat een programmeur of service engineer wil leren. Met een aanbod van ruim 65 trainingen maakt  itsme Industrial Automation lesstof op maat mogelijk. U leert van een trainer die zelf ook een techneut is. U leert dus van iemand die uw wereld kent en uitgaat van de praktijk.


Op maat én breed

Duik met ons in de techniek van fabrikanten als Danfoss, Schneider Electric en Siemens. Verdiep uw kennis van PLC's, drives en aandrijftechniek. Leer meer over SCADA-software, of laat u trainen in machineveiligheid. De aangeboden lesstof is niet in marmer gebeiteld: in overleg kan elke training naar uw behoeften worden aangepast. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het aantal cursusdagen te verkorten door modules te bundelen. U kunt de training ook bij u op locatie laten plaatsvinden


Houd uw kennis in huis 

Naast een ruim aanbod aan specifieke producttrainingen komt in ons pakket meer ruimte voor technologie in het algemeen. Dat is niet voor niets. Stel dat die ene collega met unieke programmeerkennis uw organisatie verlaat. Hoe vangt u dat op? Heel eenvoudig: door kennis binnen het bedrijf te verbreden en te verspreiden, verkleint u het risico van kennisverlies. Gezien het huidige tekort aan goed technisch personeel is dat geen overbodige luxe.


Trainingsportaal

Snel en eenvoudig de juiste training uit het aanbod kiezen kan (ook) via ons trainingsportaal. Daar vindt u alle nodige informatie: doel en duur van de training, startdata, kosten, locatie, benodigde vooropleiding, geschikte vervolgopleiding(en), etcetera. Daar kunt u ook maatwerktrainingen samenstellen en plaatsen reserveren voor trainingen die nog niet zijn gepland. 


Interesse?

Ontdek ons uitgebreide trainingsaanbod. Neem contact met ons op voor een aanvraag of meer informatie. Of klik op de knop hieronder om ons opleidingsschema te zien.
 

Trainingen - diversen

FREQ-FC300
Na het volgen van deze workshop kan de cursist: Omgaan met frequentieregelaars FC300 van het merk Danfoss; Het toepassingsgebied herkennen en een frequentieregelaar inzetten; Een frequentieregelaar inbedrijfnemen en afstellen.
lees verder
Modbus
Deze workshop heeft als doel de cursisten wegwijs te maken in de opbouw van een Modbus-telegram en inzicht te verschaffen in de configuratie en het onderhoud van een Modbus-koppeling. • De opbouw van de communicatieprotocollen binnen Modbus kunnen begrijpen. • De verschillen leren kennen tussen Modbus RTU en STCP. • De connectie kunnen opbouwen tussen 2 Modbus-deelnemers. • De verschillen begrijpen tussen Master/Slave en Server/Client opzet. • De verschillende functies binnen Modbus kunnen gebruiken. • De libraries van Siemens Modbus kunnen toepassen. • Modbus kunnen implementeren op Siemens PLC, S7-300/400 en S7-1200/1500. Deze cursus is sterk praktijkgericht: al vrij snel wordt de cursist geconfronteerd met de uitdaging 'hoe laat ik de componenten met elkaar communiceren via Modbus'.
lees verder
SIMOTION-SERV
Een ongeplande uitval van productiemachines kan hoge kosten veroorzaken. In deze cursus leert u hoe u het control systeem SIMOTION-D en het aandrijfsysteem SINAMICS S120 kunt gebruiken in het geval er een storing optreedt. De deelnemer zal in staat zijn om storingen snel te verhelpen en kleine aanpassingen in het besturingsprogramma door te voeren waardoor stilstandtijden tot een minimum worden beperkt. Tevens leren we met de software SIMOTION Scout de diagnosemeldingen te lezen en interpreteren. De praktische oefeningen worden uitgevoerd op een control systeem met SIMOTION-D, SINAMICS S120 Booksize en SIMATIC ET200S.
lees verder
SIMOTION-SYSTEM
Een servo-as leren configureren en op te starten met de SIMOTION Control Unit en SINAMICS S120 drive. Programmeren in MCC en LAD/FDB onder de omgeving SIMOTION Scout. Omgang met de verschillende hardware platformen en SIMOTION structuur. De verschillen leren kennen tussen SIMOTION Scout “Classic” en SIMOTION Scout TIA Portal.
lees verder

Netwerkdiagnose

PROFIBUS-INST
PROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
lees verder
PROFINET-INST
De vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
lees verder
PROFIBUS-Troubleshooting & Maintenance
Er wordt geleerd hoe men een storing moet analyseren, lokaliseren en oplossen. Dit wordt gefundeerd aan de hand van theorie over bekabeling, afscherming, aarding en meetgereedschappen. Met behulp van praktische oefeningen gaan de deelnemers de theorie toepassen in de praktijk.
lees verder
PROFINET - Troubleshooting & Maintenance
Deze opleiding omvat een compleet kennispakket dat zich geheel op de praktijk richt om de ontbrekende schakels van moderne Ethernetnetwerken volgens een eenvoudige methodiek eigen te maken. Het doel is om technici te professionaliseren in het omgaan met Industrieel Ethernet en PROFINET. De deelnemer leert met de benodigde gereedschappen een complexe PROFINET storing te analyseren en op te lossen.
lees verder

Machineveiligheid

BASIS-PL
Na afloop van de training kunnen de deelnemers: De werking en toepassing van Performance Level (ISO 13849-1) uitleggen De werking en toepassing van Safety Integrity Level (IEC 62061) uitleggen Blokschema's van veiligheidscircuits afleiden Met behulp van PAScal software een veiligheidscircuit op het vereiste PL valideren Bij de training verkrijgt men een PAScal licentie en certificaat van deelname.
lees verder
MASTERCLASS-MV
Na het volgen van de modulen 1 t/m 4 heeft de cursist een gedegen kennisniveau om veiligheidsvraagstukken in de praktijk aan te pakken en hiervoor oplossingen te vinden.
lees verder
BASIS-MV
Deze cursus is bestemd voor service-, storings- of onderhoudstechnici. (technische) inkoper of (hoofd) TD.
lees verder

Siemens Step7 Classic

PCS7-OPE
Procesmensen krijgen een beter inzicht over de middelen die ze ter beschikking hebben om een proces te regelen en Operatoren krijgen meer feeling met het bedienen van faceplates en regelparameters. Hiermee kan men een beter beeld vormen van het gehele PCS7 systeem.
lees verder
PCS7-SERV v9
In deze 5 daagse cursus leert men de opzet en de filosofie van PCS7 V9. Tevens wordt op een zeer praktische manier ingegaan op de hardware gebruikt in een PCS7 processturing. Verder wordt er uitgebreid ingegaan op het storingzoeken in een PCS7 procesbesturing, het uitwisselen van componenten en het maken van kleine aanpassingen.
lees verder
PCS7-SYST v9
De deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
lees verder
PCS7-PRO v9
De deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
lees verder
S7-BASIS
Na het volgen van deze module kan de cursist: Een keuze maken uit het hardwareaanbod van SIMATIC S7 PLC’s. Werken met het STEP7 BASIS-pakket: met STEP7 objecten en projecten leren omgaan; programma’s in de PLC laden (downloaden); gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden; bestaande PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen.
lees verder
S7-GRAPH
Na deze cursus kan men zelfstandig een besturing maken met toestandsdiagrammen middels de S7-GRAPH ontwikkelsoftware.
lees verder
S7-PROFINET
Na het volgen van deze module kan de cursist: ETHERNET Configureren (hardware) Projecteren (software) Programmeren (communicatiebouwstenen) Inbedrijfnemen en storingsvrij maken PROFINET Configureren (hardware) Projecteren (software) Programmeren (communicatiebouwstenen voor Profinet IO communicatie) Inbedrijfnemen en storingvrij maken
lees verder
S7-PROG1
Na het volgen van deze module kan de cursist: Een besturingsconcept maken. Systematisch ontwerpen en gestructureerd programmeren. Toestand diagrammen ontwerpen en deze omzetten in S7-programma’s. Basisfuncties in bouwstenen programmeren. Informatie uit databouwstenen gebruiken.
lees verder
S7-PROG2
Na het volgen van deze module kan de cursist: complexe programma’s lezen; complexe programma’s schrijven.
lees verder
S7-SERVICE
Na het volgen van deze module kan de cursist: SIMATIC S7 PLC’s mechanisch en elektrisch opbouwen. PROFIBUS DP opbouwen en Master Slave deelnemers aansluiten. StoringsLED’s interpreteren. Configuratie testen. I/O kaarten adresseren via STEP7 software. Een compleet programma gestructureerd inbedrijfnemen, zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s herkennen en oplossen.
lees verder
S7-SYSTEEM
Ervaren programmeurs / storingsmonteurs omscholen naar SIMATIC S7. Voor de hier genoemde doelgroep is deze cursus van 3 dagen een versneld alternatief voor S7-BASIS, S7-SERVICE en S7-PROG1 (totaal 6 dagen).
lees verder
WinCC-SCADA
De mogelijkheden van WinCC leren kennen en toe te passen
lees verder
PCS7-NET v9
De praktijk heeft geleerd dat bij aanvang van de PCS7 Systeem- en Servicecursus de cursisten te weinig praktijkkennis hebben om goed aan de slag te kunnen met de praktijk opdrachten. Tevens kent men te weinig de mogelijkheden van S7- en TCP koppelingen om een werkende verbinding op te bouwen tussen PC en PLC. Deze cursus is dan ook uitermate geschikt als voorbereiding op de PCS7 cursus voor deelnemers met te weinig basiskennis netwerktechnologie SIMATIC S7.
lees verder

Siemens Step5

S5-SERVICE
Na het volgen van deze module kan de cursist: Werken met het STEP5 BASIS-pakket: voorinstellingen maken; programma’s in de PLC laden; gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden; PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen. Hardware testen; I/O kaarten adresseren; Zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S5 PLC’s herkennen en oplossen. Deze training richt zich op de PLC's S5-90U/95U/100U/115U/135U/155U.
lees verder

Siemens TIA Portal

TIAP-Basis
Het vertrouwd raken met de TIA Portal software en bijhorende PLC en HMI hardware. Het begrijpen van de werking van de SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC. Het vertrouwd raken met de opbouw van een TIA Portal project. Het uitvoeren van online functies zoals: Het maken van een online verbinding; Downloaden van een PLC en HMI project; Het testen en monitoren van de PLC en HMI; Het vergelijken van het online en offline project. Het kunnen maken van een nieuw project met een PLC en HMI. Het maken van een PLC programma door het toepassen van basis PLC instructies. Het maken van een HMI configuratie door het toepassen van basis HMI objecten
lees verder
TIAP-Drives
Na het volgen van deze workshop kan de cursist: Omgaan met Siemens SINAMICS G120 frequentieregelaars; Het toepassingsgebied herkennen en een frequentieregelaar inzetten; Een frequentieregelaar inbedrijfnemen en inregelen; Storingsanalyse uitvoeren met behulp van foutcodes.
lees verder
TIAP-Graph
Na deze cursus kan men zelfstandig een programma maken met toestandsdiagrammen middels de TIA Portal Graph ontwikkelsoftware. S7-GRAPH is de Siemens implementatie van de programmeertaal ‘Sequential Function Chart’ (SFC) zoals gedefinieerd door de IEC 61131 standaard. Deze programmeertaal leent zich in het bijzonder voor de besturing van sequentiële processen.
lees verder
TIAP-MOTION
Cursist kan na deze cursus/workshop zelfstandig: Een motion control project opzetten. Een basis motion control applicatie programmeren.
lees verder
TIAP-MULTI
Opzetten van een Multiuser Server; Multiuser project gebruiken in TIA Portal; Inbedrijfstellen vanuit Multiuser; Project Library in Multiuser.
lees verder
TIAP-NET/WEB
De verschillen kunnen begrijpen tussen Industrial Ethernet en Profinet. De juiste communicatieblokken kunnen kiezen ten aanzien van de gekozen koppeling binnen de TIA Portal "Network & Devices". De verschillende protocollen kunnen onderscheiden bij Industrial Ethernet. In staat zijn om een OPC server te configureren. In staat zijn om een PC met een applicatie (WinCC, OPC server, VB) te verbinden met een S7-1200/1500 PLC. Betekenis van een S7 connection en de specifieke eigenschappen er van (enkel binnen Tia Portal).
lees verder
TIAP-OPC/UA
OPC: Automatisering gebeurt meer en meer rond de PC. Om de datacommunicatie tussen een automatiseringsproces en de PC te beheren en te controleren, bestaat er een standaard: OPC. OPC is vandaag uitgegroeid tot een platform waarbij de PC de kern vormt van een SCADA en database beheer. Via OPC kan de automatisering van een proces geïntegreerd worden in de IT wereld. Begrippen zoals ERP en MES krijgen dan ook meer en meer betekenis. OPC was vroeger gesteund op de DCOM protocol van Microsoft. Vandaag wordt er gebruik gemaakt van SOAP. Dit opent nog meer mogelijkheden om “Live data” aan te bieden aan de standaard Microsoft pakketten. Deze cursus geeft je hier duidelijkheid in. We maken gebruik van de nieuwe Matrikon KEPP en Merz OPC servers. OPC-UA: Je leert in deze opleiding meer over de volgende generatietechnologie. Van het veilig, betrouwbaar en interoperabel transporteren van data en alarmeringen van de productievloer naar productieplanning of ERP niveau. Tevens werk je zelf zelf oefeningen uit waarbij je een koppelingen maakt tussen verschillende types PLC en “office “ georiënteerde pakketten. Uiteindelijk krijg je een werkende voorstelling van hoe een object georiënteerde datakoppeling werkt over de barrière van Firewall en domeinen heen.
lees verder
TIAP-Panels
Het vertrouwd raken met de WinCC TIA Portal software met de bijhorende HMI hardware. Het vertrouwd raken met de opbouw van een TIA Portal project. Het kunnen maken van een nieuw project met een HMI met basis en geavanceerde objecten. Het kunnen downloaden van een HMI project.
lees verder
TIAP-PROG
Opzetten van een nieuw project met een PLC. Basis begrippen van programmeertalen in: Ladder; Functieblok; Statement List (STL). Kunnen lezen van een PLC programma. Kunnen maken van een PLC programma door het toepassen van basis en uitgebreidere PLC instructies. Kunnen toepassen van elementaire en complexe Datatypen. Gebruiken van library onderdelen. Werken met Organisatie Bouwstenen; Werken met Data Bouwstenen; Werken met programma Bouwstenen (FC en FB) en bouwsteen parameters;
lees verder
TIAP-SAFETY
Introductie normen voor machineveiligheid; • Het platform van TIA Portal leren kennen aangaande ET200SP of S7-1200/1500 Failsafe PLC’s; • De programmeeromgeving TIA Portal Safety leren gebruiken; • Leren programmeren van een Safety gerelateerde toepassing; • Gebruik van de Failsafe systeemfuncties, pacificatie en herintegratie; • Gebruik van noodstop, veiligheidshek, lichtschermen en 2-handsbediening; • De specifieke periferie configureren.
lees verder
TIAP-Scada
De cursus verschaft u de kennis om een machine- en installatie specifieke Human Machine Interface te projecteren met de software WinCC op basis van TIA Portal V15 Na het volgen van deze cursus is de cursist in staat om: Een nieuw project aan te maken in WinCC TIA Portal Professional; WinCC TIA Portal projecten voor bedienen op machineniveau te editeren en grafische beelden optimaal creëren. WinCC station koppelingen maken mbv klassieke S7 drivers en TIA Portal drivers. WinCC station koppelen als OPC-cliënt zowel via klassieke OPC als via OPC UA protocol. Archiveringsconcept voor alarmen en meetwaarden kunnen implementeren. Op specifieke waarden uit SIMATIC S7 toegrijpen om op het bedien- en visualiseringssysteem te tonen en verder te bewerken. Aanmaken van faceplates. Koppelingen realiseren tussen WinCC TIA Portal Professional en “andere” systemen. Vb Excel als OPC-cliënt op TIA portal als OPC server; Export van loggin-gegevens naar Excel vanuit WinCC TIA Portal Professional; WinCC configureren als OPC-cliënt. Leren werken met web based acces en web based diagnostic.
lees verder
TIAP-SCL
Na het volgen van deze module kent de cursist de voordelen van het gebruik van een hogere programmeertaal voor het schrijven van complexere programma’s in "Structured Command Language" (SCL) en kan hij / zij met behulp van de programmeertaal SCL programma’s schrijven, documenteren en testen onder TIA Portal.
lees verder
TIAP-Service
Na het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.
lees verder
TIAP-SYSTEM
In deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
lees verder
TIAP-UNIFIED UPDATE
HMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
lees verder

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

Technische Support Desk
Maak kennis met onze Technical Support Desk. Hier werken productspecialisten. Echte techneuten, met diepgaande kennis van leveranciers, industrieën en toepassingen. Ze zijn ervaren, geven onze trainingen en kennen de praktische uitdagingen van machinefabrikanten en industriële eindgebruikers. En naast dat alles: ze zijn er voor u. Klaar om uw vragen te beantwoorden. Of u direct te helpen wanneer de situatie daarom vraagt.
lees hier verder
Engineering support
itsme Industrial Automation kent uw wereld. Dat stellen we niet alleen, dat laten we ook zien. Wanneer we bij u langskomen wachten we niet af, maaritsme Industrial Automation kent uw wereld. Dat stellen we niet alleen, dat laten we ook zien. Wanneer we bij u langskomen wachten we niet af, maar ondernemen we actie en gaan we voor u aan de slag. Dat proactieve typeert ons. En hoe dat uitpakt, blijkt onder meer uit onze diensten voor engineering support.
lees hier verder
 • NEWS
  30.06.2020
  TIA Selection Tool
  Configureren in een handomdraai! Natuurlijk heeft u altijd de optimale configuratie nodig om uw project te plannen Voor uw toepassing bieden wij nu een naadloze integratie met de Siemens TIA-selectietool om alle projectplanners, beginners en experts te ondersteunen. Geen gedetailleerde portefeuillekennis nodig. TIA Selection Tool is beschikbaar als een geïntegreerd onderdeel van ons platform.
  Lees verder
 • NEWS
  30.03.2020
  Schneider Electric PacDrive3
  PacDrive 3 is gebaseerd op bewezen logic motion-technologie, waarbij PLC, beweging en robotica de functionaliteit aansturen op één hardware platform. Dankzij een gecentraliseerde systeemarchitectuur is PacDrive 3 de ideale oplossing voor het bedienen van een reeks servo-aangedreven productie- en verpakkingsmachines, alsmede material handling en robotica, met behulp van een volledig geïntegreerde programmastructuur conform IEC 61131-3.
  Lees verder

Deze productgroepen zijn wellicht ook interessant voor u:

Ontdek onze competenties, services en oplossingen voor uw succes: