text.skipToContent text.skipToNavigation

Machinebouw


Technische hoogstandjes zijn het, de machines die in België worden gebouwd voor uiteenlopende markten, van verpakkingsmachines tot lasrobotinstallaties tot machines voor de voedingsindustrie. Vaak zijn de bouwers wereldwijd marktleider in hun niche, of toch minstens top-drie-speler. Ooit zijn ze misschien ‘op de hoek’ begonnen, nu dragen aan hun succes steeds meer partijen van buiten een steentje bij. Denk aan de slimme kennispartner, de specialistische dienstverlener en de servicegeoriënteerde technische value add distributeur. Die laatste verzorgt tegenwoordig naast mechanische en elektrotechnische toelevering ook technologie voor industriële automatisering. 

Tegelijk is er bij de machinebouwer in eigen huis ook het één en ander veranderd. Ooit ging de werktuigbouwer gewoon, met hulp van de elektrotechnicus, een machine tekenen en bouwen, engineer-to-order. Nu begint het vaak met het bepalen van de eisen van de markt en die vertalen naar onderscheidende functionaliteit, met een belangrijke rol voor software. Vervolgens ontwerpt de werktuigbouwer in samenwerking met collega’s uit andere disciplines de functionele modules, meestal in meerdere varianten. De machinebouwer kan nu met een flexibel machine-ontwerp aan elke klantvraag voldoen door telkens de juiste modules en varianten te selecteren; configure-to-order. De tijd van ‘echt’ maatwerk is voorbij, want dat vergt te veel trial & error, te lange doorlooptijd en te hoge kosten.

Enerzijds maakt deze ontwikkeling de uitbesteding door de machinebouwer voorspelbaarder, want wát hij gaat vragen is al vastgelegd in de modules en hun varianten. Anderzijds neemt de onvoorspelbaarheid van het ‘wanneer’ en ‘hoeveel’ alleen maar toe. Want de consument wordt steeds grilliger en daar reageert de eindproducent op door te proberen alle onzekerheden te elimineren bij z’n investeringen in machines. Als hij eindelijk een order plaatst, moet de machinebouwer zo snel mogelijk leveren. Want dan kunnen die machines nieuwe producten gaan maken voordat de consument z’n belangstelling alweer heeft verloren.

Kortom, de leveranciers moeten paraat staan om de machinebouwer meteen te kunnen bedienen, met de gevraagde producten in de juiste hoeveelheden en een gestroomlijnde logistiek. Tijd voor het herstellen van fouten in productie en levering is er immers niet meer. Software is tegenwoordig belangrijk, maar hardware blijft essentieel. De kwaliteit van componenten is een gegeven, de industriële technologie moet state-of-the-art zijn en de logistiek is een kritische succesfactor. Alle hens aan dek dus voor de technische value-add distributeur.
 

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

Industrial Automation
Veranderde de wereld van industriële automatisering ooit zó snel? De impact van het Internet of Things raast maar door, data blijkt het nieuwe goud. Terwijl de concurrentie zich voorbereidt op de toekomst, vraagt ook u zich af welke stappen u moet ondernemen. Maar waar begint u? Zomaar een oplossing implementeren doet u niet. Liever kijkt u eerst naar de feiten en context. Toch?
lees hier verder
Machine veiligheid riscio analyse
Zijn uw machines goed beschermd? Zijn er voldoende bewakers? En ook: hebben de machines voorzieningen voor een noodstop? Na een inspectie in overeenstemming met de machinerichtlijn kunt u het vakje op al deze vragen aanvinken. U kunt uw machines voorzien van een CE-markering, waarmee u voldoet aan de Europese richtlijn. En wat belangrijker is, wat het meest telt: u stelt de veiligheid van de gebruiker centraal.
lees hier verder
 • NEWS
  22.04.2024
  Siemens - SINAMICS G220 frequentieregelaar nu ook in IP55
  Naast de eerder vrijgegeven IP20 variant van de SINAMICS G220 frequentieregelaar, is nu ook de IP55 versie van deze innovatieve regelaar leverbaar. Deze uitvoering is standaard voorzien van gecoate printplaten waarmee de regelaar ook buiten de schakelkast goed bestand is tegen agressieve invloeden in een zwaar industriële omgeving. Optioneel kan ook een op de behuizing gemonteerde werkschakelaar worden geleverd waarmee zonder overige externe componenten een veilige afschakeling van de spanning wordt gegarandeerd.
  Lees verder
 • NEWS
  15.04.2024
  Fluke - 87-V digitale multimeter
  Dankzij technologische vooruitgang kunnen nu nauwkeurige elektrische metingen worden uitgevoerd tijdens installatie en onderhoud met behulp van een digitale multimeter (DMM), waardoor technici problemen kunnen diagnosticeren die tot voortijdige uitval leiden.
  Lees verder

Deze productgroepen zijn wellicht ook interessant voor u:

Ontdek onze competenties, services en oplossingen voor uw succes: