text.skipToContent text.skipToNavigation
 

SafetyFirst gaat over veiligheid op het werk. Over het werken met veilige en goedgekeurde apparaten, maar ook over veilig gedrag. Hierbij helpen heldere voorlichting, duidelijke werkinstructies, het juiste gebruik van middelen, regelmatig onderhoud en – al dan niet verplicht – regelmatige keuring.


Binnen SafetyFirst houden we je ook op de hoogte over de huidige en komende wet- en regelgeving omtrent veiligheid. De focus zal daarbij liggen op de impact die dit op jouw bedrijfsvoering kan hebben. Zo hebben we veel aandacht besteed aan de nieuwe Europese verordening 2023/1230 betreffende machines, die belangrijk is voor makers en gebruikers van machines en apparaten. Hierin komen voor het eerst ook onderwerpen als cybersecurity en kunstmatige intelligentie aan bod. Als gevolg van de toenemende digitalisering van de werkomgeving is digitale veiligheid een steeds grotere rol gaan spelen. Succesvol zijn in een veilige omgeving betekent daarom dat werkgevers en werknemers samen zorg moeten dragen voor zowel fysieke als digitale veiligheid.


Breemes draagt graag bij aan dit succes. We volgen de ontwikkelingen en trends op het gebied veiligheid op de voet. Daarvan doen we verslag in onze nieuwsartikelen en -brieven, ons kennismagazine Signaal en live, in onze SafetyFirst-webinars. Begin 2024 organiseerden we, onder de noemer 'Operationele Cyberveiligheid', een webinar over de bescherming van industriële netwerken. Later in het jaar volgen webinars over NIS2 en het veilig en hygiënisch produceren van voedsel. 

Het recept voor voedselveiligheid | Webinar | 22 januari 2025
Stel, een metalen dopje verdwaalt in een pot appelmoes. Vervelend voor de consument, een nachtmerrie voor de producent. Maar ook voor de keten. Claims worden namelijk steeds vaker doorgeschoven naar toeleveranciers, machinebouwers of onderhoudsbedrijven.
Lees meer
 

Al onze vorige SafetyFirst-webinars zijn terug te zien:

Bereid je voor op NIS2 | Webinar | 11 juni 2024
Met NIS2 gaat de bescherming van netwerk- en informatiesystemen een nieuwe fase in. Deze Europese richtlijn wordt dit jaar in nationale wetgeving omgezet. Aan organisaties die belangrijke, essentiële of kritieke diensten verlenen zullen beveiligingsmaatregelen worden opgelegd.
Lees meer
Operationele Cyberveiligheid | Webinar | 14 november 2023
De beveiliging van operationele technologie (OT) tegen digitale dreigingen wordt steeds belangrijker naarmate de grenzen tussen IT en OT verder vervagen. Ook vanuit de wetgever, zowel EU als de overheid, worden de spreekwoordelijke wortel en stok nu ingezet om bedrijven in de goede richting te bewegen. Dat is nodig, want stilstand kan letterlijk tot stilstand leiden.
Lees meer
Machineveiligheid | Webinar | 3 juli 2023
De nieuwe verordening betreffende machineproducten vervangt de oude machinerichtlijn van 2006. Wat zijn de belangrijkste veranderingen en wat betekent dit voor jou? Bekijk ons webinar van 3 juli jl. hierover.
Lees meer
Liever niet de lucht in | Webinar | 1 maart 2023
Liever niet de lucht in. Onder die noemer organiseerde itsme op 1 maart jl. een webinar over explosieveiligheid. ATEX-expert Arthur Rooze besprak jouw rol in explosieveiligheid: van fabrikant tot gebruiker, hij friste hun ATEX-kennis op en behandelde valkuilen op basis van voorbeelden.
Lees meer
Cybersecurity | Webinar | 6 oktober 2022
Ben jij al gehackt? Of denk je dat het jou niet overkomt? Dan heb je óf een goede beveiliging opgebouwd, óf je hebt er misschien nog niet over nagedacht. Maar liefst 45(!) procent van de Nederlandse bedrijven is het afgelopen jaar digitaal aangevallen. Ben jij de volgende?
Lees meer
   
Een noodrem voor een ontsporend proces | Webinar | 21 juni 2022
Iedereen wil aan de richtlijnen voldoen, maar waar moet je aan voldoen in jouw situatie? In principe moet een machine voorzien zijn van één of meer noodstopinrichtingen waarmee reële of dreigende gevaarlijke situaties kunnen worden afgewend. Maar, zoals je aan voelt komen, hier zijn uitzonderingen op.
Lees verder
Functionele Veiligheid | Webinar | 4 november 2021
Sluit onnodige risico’s uit! In het webinar bouwen wij in 1 uur de brug tussen Machineveiligheid en Functionele Veiligheid. Kijk het webinar nu terug en maak kennis met het verschil tussen toevallige faalkansen en systematische fouten.
Lees verder
Machineveiligheid | Webinar | 10 juni 2021
De verschillende onderdelen van machineveiligheid passeren de revue; Normen, de toepassing ervan, risicobeoordeling, het toepassen van de gevarentabel en de dwingende volgorde voor het voorkomen van gevaren. En wat hebben onze fabrikanten Siemens, Leuze en Schneider hiermee te maken?
Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    21.03.2025
    Leuze - Altijd safe!
    Om mensen te beschermen rond gevaarlijke werkplekken geeft Leuze al decennialang invulling aan het thema veiligheid en beschermt met lichtschermen, veiligheidsschakelaars en veiligheid laserscanners. Als er periodiek actie nodig is en mechanische afscherming zoals hekken niet gewenst zijn, bieden deze optische afschermingsmogelijkheden precies wat nodig is.
    Lees verder
  • NEWS
    14.03.2025
    Mennekes - DUOi
    De nieuwe afschakelbaar-vergrendelbare wandcontactdoos DUOi beschikt over een LED-spanningsindicator aan de bovenkant van het toestel. Deze geeft de huidige bedrijfstoestand van het toestel in een voedingsnetwerk van maximaal 3 fasen aan. Licht de indicator groen op dan is het stopcontact ingeschakeld en werkt het normaal. Een niet opgelichte indicator geeft aan dat het stopcontact niet is ingeschakeld of dat er fout is opgetreden. Dankzij de LED-indicator kan snel gereageerd worden en kunnen eventuele problemen onmiddellijk opgelost worden.
    Lees verder
  • NEWS
    13.03.2025
    Siemens - TIA Portal V20
    Siemens introduceert TIA Portal Versie 20, een belangrijke upgrade van het Totally Integrated Automation (TIA) Portal. Deze nieuwste versie biedt tal van nieuwe functionaliteiten en ook het bijbehorende hardware portfolio is flink uitgebreid en geoptimaliseerd.
    Lees verder
  • NEWS
    12.03.2025
    Phoenix Contact - Voedingen voor de gebouwenautomatisering
    De STEP POWER-voedingen voeden via de USB-aansluiting zowel Raspberry Pi's als smart home-componenten. Bovendien kunnen ze ook worden gebruikt om mobiele eindapparatuur snel op te laden.
    Lees verder