text.skipToContent text.skipToNavigation


Partner onder druk


Vakbekwaamheid en samenwerken op locatie zijn de sleutel tot een succesvol project – zelfs onder tijdsdruk

Elke dag opnieuw moeten zowel kleine als grote bedrijven hun positie binnen de waardeketen bewijzen. Het antwoord ligt meestal in maatwerkoplossingen, die met speciale machines worden geproduceerd. Tegen deze achtergrond is het essentieel de flexibiliteit en snelheid van de onderhoudsprestaties te verhogen. Een mooi voorbeeld hiervan is het samenwerkingsproject tussen AL-KO DÄMPFUNGSTECHNIK GMBH en itsme.


Ze verhinderen dat de kofferbak van de auto op je hoofd valt, zorgen ervoor dat je een lange vlucht niet in een oncomfortabele, rechte zithouding hoeven door te brengen en garanderen dat zwaarbeladen aanhangers probleemloos kunnen remmen: gasveren en hydraulische dempers zoals die worden geproduceerd door AL-KO DÄMPFUNGSTECHNIK GMBH in Rossau, bij Chemnitz. Producten van dit bedrijf in Centraal Saksen vind je in bijna elke industrie: van de landbouw, de bouw, en de spoorwegen tot de luchtvaart, de medische technologie en de machinebouw. Het typische bedrijfskenmerk van al deze verschillende toepassingen? Individualiteit.


“We produceren in wezen drie verschillende types gasveren: het eerste is voor klassiek gebruik. Deze veren slaan energie op en duwen de zuiger weer terug door de druk van de gasveer. Daarnaast zijn er de speciale ontwerpen die vanwege hun constructie gecompliceerder en daarom veeleisender zijn: gasveren die omgekeerd werken. Dat wil zeggen dat ze hun zuiger intrekken zonder tegenspanning. Deze trekveren worden vooral gebruikt bij de bouw van speciale machines vanwege hun compacte installatiemogelijkheden. Het zijn geen kant-en-klare producten. Ze worden afzonderlijk ontworpen in samenwerking met, en speciaal bestemd voor de gebruiker”, legt Gerhard Rank uit, algemeen directeur bij AL-KO DÄMPFUNGSTECHNIK GMBH.
 

Drie types gasveren

Het derde type, de vergrendelbare gasveer, is eveneens een product dat voor speciale toepassingen wordt ontworpen. Deze veren onderdrukken de gasstroom via een functie. Daardoor blijven ze in de gewenste positie staan. “We produceren vooral kleine tot middelgrote batches, omdat we de gasveren erg klantspecifiek ontwerpen”, beschrijft Gerhard het business model van zijn bedrijf. 

Voor hun eigen productie vertrouwt AL-KO zelf ook op speciale machines. Dat geeft hen de flexibiliteit die nodig is om kleine hoeveelheden te produceren. Een speciaal ontwikkelde, complexe samenwerking tussen mechanica, pneumatiek, hydrauliek en besturingstechniek zorgt ervoor dat de afzonderlijke onderdelen, zoals zuigers en zuigerringen, met een lage tolerantie en zonder beschadiging van hun kwetsbare oppervlakken in elkaar worden gezet.


Elke productiecel creëert een uniek onderdeel; zonder deze onderdelen komen de vervolgstappen in de productie tot stilstand. Enige tijd geleden zat zo’n stilstand er in Rossau aan te komen: “Het was niet langer mogelijk de afzonderlijke stappen van het programma van een machine af te werken. Dit werd veroorzaakt door een defecte servoregelaar die met steeds kortere tussenpozen foutmeldingen gaf. Binnen ons bedrijfsbeleid houden we vast aan de hoogste productkwaliteit, een maximale productieflexibiliteit en hoge productiviteit. Daardoor werd al snel duidelijk dat er een oplossing moest komen in de vorm van een vervanging”, legt Michael Wolf uit, hoofd Fabriekstechnologie en Onderhoud bij AL-KO DÄMPFUNGSTECHNIK GMBH. 

“Het hebben van een bekwame partner is belangrijk”

In dit geval echter, bleek een reparatie die normaal geen groot probleem vormt uiteindelijk geen succes te zijn. De reden: de overeenkomstige LXM05-servodrive was te oud en uitgefaseerd en kon daarom niet langer worden geleverd door fabrikant Schneider Electric. Helaas was het niet mogelijk om de opvolger, het model LXM32, op de Siemens S7-300-aandrijving te laten draaien zonder herprogrammering en parametrering. Omdat elke stap uniek is, was het niet mogelijk om procesveranderingen toe te staan en moest het zo goed als mogelijk een op een vervangen worden, zowel qua functie als gedrag. 
​​​​​​​

Kennis van applicaties in de buurt

Gezien deze omstandigheden raadde de specialist van Schneider Electric aan contact op te nemen met Jens Kretzschmar en Marcel Hönemann, beiden technisch adviseur voor industriële automatisering bij itsme. Dat pakte erg goed uit voor het onderhoudsteam van AL-K​​​​​​​O, doordat ze met zijn tweeën snel een vervanging van de hardware konden leveren. Bovendien verzorgden ze de herprogrammering en parametrering van de servomotor en frequentieregelaar in de bestaande machine.


“Omdat we de defecte regelaar nog steeds konden uitlezen, gingen we meteen aan de slag. We pasten beiden onze specialismen toe op deze taak: Jens gebruikte zijn ervaring op het gebied van servoversterkers en ik mijn kennis van de geïnstalleerde PLC. Vanaf dat moment was de eigenlijke reconstructie geen grote uitdaging meer”, beschrijft Marcel de ingreep.


Ook het management van AL-KO DÄMPFUNGSTECHNIK GMBH was erg tevreden met het resultaat. “Als je met zo’n probleem geconfronteerd wordt, neem je aan dat je alleen maar contact op hoeft te nemen met de originele producent van de machine. Dat die ver weg zit, is geen probleem voor grotere projecten, zoals nieuwe installaties”, laat Gerhard zijn licht over de situatie schijnen. “Maar ondanks ultramoderne voorzieningen, zoals onderhoud op afstand en videoconferenties, is het nog steeds erg belangrijk om persoonlijk bij elkaar te komen. Daarom zitten we graag met lokale partners aan tafel, zodat we problemen snel kunnen bespreken en op die manier onnodig ongemak voorkomen. Dat was nóg een reden voor ons besluit om met itsme in zee te gaan”, zegt Gerhard.

“Ondanks ultramoderne voorzieningen is het nog steeds belangrijk om persoonlijk bij elkaar te komen”

Het project vormde voor beide partners uiteindelijk de opmaat naar andere gezamenlijke projecten, zowel kleine als grote. “We zijn heel erg tevreden over onze samenwerking met itsme. Het laat zien hoe belangrijk het is om een bekwame partner te hebben die de actuele uitdagingen aangaat en snel met een oplossing komt”, zegt Gerhard. “Dit soort relaties zijn van cruciaal belang, helemaal voor een middelgroot bedrijf als het onze, omdat we niet alle competenties in huis kunnen hebben.”


​​​​​​​Ook bij een ander project, momenteel het grootste bij AL-KO DÄMPFUNGSTECHNIK GMBH, wordt er samengewerkt met itsme. De inmiddels op elkaar ingespeelde teams zijn volop bezig met het opnieuw ontwerpen van de videobewaking van een installatieproces. “Na deze positieve ervaring zijn we met dit nieuwe project begonnen”, zegt Gerhard. Als onderdeel van de kwaliteitscontroleprocedure wordt straks beeldverwerking gebruikt om er zeker van te zijn dat het verbinden van de zuiger met de zuigerstang volgens de exacte specificaties wordt uitgevoerd. “Dat is een zeer verfijnde taak. Zelfs minimale fouten, veroorzaakt door gebrekkige onderdelen of processen, willen we in deze fase van de productie op een betrouwbare wijze op kunnen sporen en uitsluiten”, zegt hij, kijkend naar de toekomst. 
​​​​​​​







​​​​​​​


AL-KO DÄMPFUNGSTECHNIK GMBH ontwikkelt en produceert gasveren en hydraulische dempers voor serie- en speciaaloplossingen. Hun dempers worden veel gebruikt in bijna alle industrieën, zoals de landbouwtechnologie, bouwvoertuigen, de spoorwegen, de luchtvaart, de medische technologie en de machinebouw. Ze worden toegepast in producten zoals cabines, deuren en stoelen. Het bedrijf biedt zijn klanten hoge kwaliteitsnormen volgens DIN ISO 9001. De complete oplossingen zijn afkomstig van één enkele bron – van de projectplanning, de inkoop en de productie tot de volledige logistieke diensten. De focus ligt daarbij op flexibiliteit, leveringstrouw en betrouwbaarheid.

 

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

  • TESTIMONIAL
    19.04.2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15.02.2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    20.12.2023
    Innovatec - Broeden op betere inkoop
    Innovatec Hatchery Automation is vorig jaar een professionaliseringsslag voor het inkoopproces gestart. Het bedrijf ging met itsme in zee vanwege de technische kennis, de logistieke concepten en de intensieve contacten met fabrikanten. “We hadden eerst verkering, nu denken we erover om te gaan samenwonen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    13.12.2023
    Elektro Internationaal - Ontzorgen met Vendor Managed Inventory
    Het optimaliseren van de interne logistiek is voor paneelbouwers vaak een uitdaging, van grijpvoorraadbeheer tot grip op levertijden. Zeker als de productie over meerdere locaties is verdeeld, zoals bij Elektro Internationaal (EI) in Woerden. In 2016 zette het bedrijf al een grote stap, samen met itsme Connected Business, op de serieproductielocatie. Dat betrof de invoering van Vendor Managed Inventory (VMI) in de vorm van een 2BIN-systeem. Binnenkort hoopt EI te starten met de bouw van een nieuw pand, waar alle activiteiten weer onder één dak plaatsvinden. Dan wordt ook de logistiek voor de complete productie geoptimaliseerd.
    Lees verder