Van kanaal tot kraan
Digi-Flow verzorgt de gehele electrical & instrumentation (E&I) van innovatief waterproductiecentrum
Maar liefst 4 miljard liter drinkwater per jaar. Met deze capaciteit kan het gloednieuwe productiecentrum van drinkwatermaatschappij Farys in de eerste fase de Vlaamse gemeenten Oostende en Middelkerke voorzien. Dankzij een innovatieve techniek waarmee brak water geschikt wordt gemaakt voor consumptie is water naar de zee dragen voor deze kuststreek niet langer de norm. De complete elektrische installatie en instrumentatie werd ontworpen en uitgevoerd door Digi-Flow. Partner itsme Breemes stond hen bij met technische productkennis. Als projectmanager bij Digi-Flow houdt Pieter van Daal zich vooral bezig met de grotere projecten. Dat de aanleg van de volledige E&I in het onbemande waterproductiecentrum van Farys in die categorie valt – totale kosten van de behandelingsinstallatie: 10 miljoen euro – lijdt geen twijfel.
Korte toelichting: voorheen waren Oostende en Middelkerke voor hun kraanwater aangewezen op toevoer vanuit Wallonië. De nieuwe fabriek pompt brak water uit het nabijgelegen kanaal Oostende-Brugge, waarna het water eerst met reguliere zeven wordt gezuiverd. Tijdens de volgende stap stroomt het water door membraanfilters. De watermoleculen migreren daarbij naar de binnenzijde terwijl het vuil aan de buitenzijde van het filter achterblijft. Ten slotte wordt er aan het zuivere, maar nog brakke water kalk toegevoegd om het drinkbaar te maken.
Totaaloplossing vraagt om samenwerking
Farys is de eerste fabriek in West-Europa die in België deze innovatieve technologie toepast. De ontwikkeling ervan staat op naam van Veolia Water Technologies Belgium. Pieter legt uit dat deze organisatie als hoofdaannemer de elektrificatie van de fabriek toevertrouwde aan Digi-Flow. “We hebben de volledige E&I verzorgd, dus alles wat onder elektro en instrumentatie valt. Alle elektrische werken, maar ook de automatisering: het schrijven van de PLC- en SCADA-software om de water treatment plant aan te sturen. We hebben de programma’s ontwikkeld voor elke klep, elk onderdeel dat wordt aangestuurd om de fabriek te laten draaien.” Met sensoren worden er diverse parameters geregistreerd, zoals de druk en het waterniveau. Die gegevens worden vervolgens naar een PLC verzonden, zodat de verschillende stappen van het zuiveringsproces kunnen worden aangestuurd.
Pieter gaat verder: “Wij zijn een one-stop supplier als het om oplossingen gaat voor automatisering en digitalisering. Die markt ontwikkelt zich razendsnel en je ziet ook dat het werk steeds meer specialistenwerk wordt. Om toch het hele project van A tot Z te begeleiden en een totaaloplossing te kunnen bieden, werken we op een aantal vlakken samen met partners. Voor de levering van de elektrotechnische materialen is dat itsme Breemes.”
“Om een totaaloplossing te kunnen bieden, werken we samen met partners”
Hoewel het porfolio van Digi-Flow inmiddels een veel breder pallet beslaat, is het vooral hun ruime ervaring in de wereld van waterzuivering die tot de opdracht bij Farys leidde. “Het materiaal – de kabels, kabelgoten, kabelladders, de PLC’s en al het installatiemateriaal – alle Siemens-componenten – betrokken we bij itsme Breemes. Via diverse kleinere projecten kwamen we erachter dat zij ons op een breed vlak kunnen ondersteunen. Het is met name de technische productkennis die deze samenwerking voor Digi-Flow zo waardevol maakt”, vertelt Pieter. "Met een minimale omschrijving van het probleem weten zij al genoeg om een passende oplossing te vinden. Dat vind ik zeker een meerwaarde.” Zo heeft Joren Marteaux, technisch vertegenwoordiger bij itsme Breemes, uitgezocht welke modules en kaarten het meest geschikt waren. “Je hebt een PLC-hoofdstation, daar doe je kaarten in om meerdere I/O’s te creëren. Er waren ook noodstoppen nodig. Daarvoor heb ik speciale Failsafe-kaarten voorzien met die kenmerkende gele kleur. Deze zijn speciaal voor veiligheidstoepassingen die een hoge bedrijfszekerheid vereisen”, legt Joren uit.
“En dan waren er nog de eilanden. Daarvoor heb je ook uitgezocht welk type kabels en connectoren we nodig hadden”, zegt Pieter. Vanuit het hoofdstation in de centrale kast wordt de aansturing afgetakt naar de verschillende eilanden die de machines in de fabriek aansturen. De keuze voor dat systeem is bewust, vertelt Joren: “Doet er zich een storing voor, dan kun je die snel en efficiënt opsporen en weet je direct welke machine het probleem veroorzaakt.”
Op een bepaald moment bleek een van de eilanden niet te communiceren met de overige toestellen. Er was een analyzer aan dit bewuste eiland verbonden dat de verzamelde data naar de overige eilanden verstuurde, maar de communicatie werkte niet. De oorzaak? De analyzer werkt op Modbus RTU, terwijl het eiland gebruik maakt van Profinet. “Joren adviseerde een Modbus-to-Profinet-converter. Je hebt soms 1001 mogelijkheden om iets op te lossen. Voor ons is het dan efficiënt als we op specialisten kunnen terugvallen.” Ook andere zaken spelen een rol in een markt waarin er veel kapers op de kust zijn. “We zijn uiteraard niet de enigen in deze sector die dergelijke projecten doen. itsme Breemes denkt met ons mee en gaat op zoek naar passende oplossingen met een goede beschikbaarheid.”
“itsme Breemes denkt met ons mee en zoekt passende producten”
Ondertussen draait de waterzuiveringsinstallatie in Oostende op volle toeren. De tweede fase is inmiddels gestart om de capaciteit van 12 miljoen liter water per dag op te schalen. Ook daar wordt de expertise van Digi-Flow weer ingezet. “Het is nog een extra uitdaging voor Veolia Water Technologies Belgium om te zorgen dat de installatie draaiende blijft, terwijl wij met de nieuwe werkzaamheden bezig zijn. Voor de onderdelen werken we weer samen met itsme Breemes. We kwamen er onlangs achter dat we voor Festo-componenten kunnen terugvallen op een team van productspecialisten. Dat is toch weer een extra reden om zaken te doen. Zo maken we steeds meer gebruik van het potentieel van itsme Breemes.”
De naam zegt het al
Digi-Flow is een all-in solution partner op het vlak van automatisering en digitalisering en bestaat uit twee bedrijfsonderdelen. ‘Projects and solutions’ biedt totaaloplossingen van analyse tot implementatie en support en ‘Consulting’ detacheert personeel. Hun kracht ligt in de wisselwerking tussen beide units: consultants worden ook ingezet bij projecten, zodat ze extra kennis en ervaring opdoen. En juist die constante kennisverrijking is een van hun kernwaarden, namelijk levenslang groeien. Pieter van Daal: “We zien dat technologie een permanente plaats heeft gekregen op de business-tafel, ook bij het hoger management. Bedrijven zien de noodzaak van digitale transformatie. Het is onze missie om klassieke bedrijven te begeleiden naar een toekomstbestendige industrie. Ons credo is niet voor niets: Our human flow for your digital industry.”