text.skipToContent text.skipToNavigation


Moderna Printing gaat mee met de tijd


Nieuwbouw en upgrade machinepark vragen om bijpassende verlichting

Langs de E313 in het Belgische Paal-Beringen valt het pand van Moderna Printing dag en nacht goed op. En dat mag ook, want binnen verzorgt een drieploegendienst vijf dagen per week, 24 uur per dag een gigantische hoeveelheid drukwerk. De mogelijkheden zijn zeer divers, van reclamefolders en glossy magazines tot strak vormgegeven reisbrochures. Onlangs heeft Moderna Printing geïnvesteerd in uitbreiding. Met de aanbouw van een hal en een nieuw, state-of-the-art machinepark zet het in op een nog betere uitvoering van de wensen van de klant. De verlichting kon uiteraard niet achterblijven. itsme Breemes schoof aan voor lichtadvies op maat. 

Gloednieuwe kantoren, een bedrijfskantine, een fitnessruimte waar je met je collega’s stoom kunt afblazen en dus ook een nieuwe hal met drukmachines. “Eigenlijk praat je over een compleet nieuwe drukkerij”, vertelt Jo Sneyers, algemeen technisch verantwoordelijke van Moderna Printing. “We hebben ook het machinepark vernieuwd, zodat we over de laatste technieken beschikken. En er zijn andere papierafzuigingsinstallaties en een koeling geplaatst.” 

Een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvisie is de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat gebeurt onder andere door te investeren in machines met minimaal papierverlies en zonnepanelen op het dak van de bedrijfshallen. De verwarming en airco voor de productieafdeling worden bovendien 100% gerecupereerd via de koelsystemen en ovens van de drukpersen. De keuze voor de overstap van conventionele TL-armaturen naar LED-verlichting in het bestaande deel van het pand sloot daar mooi op aan. Voor de nieuwbouw was LED uiteraard een vaststaand gegeven. 


Weten waar je aan toe bent

Voor verlichtingsadvies nodigde Jo vaste partner itsme Breemes uit, waar ze al jaren vrijwel al hun elektrotechnische materiaal betrekken. Hij legt uit dat hij technische vraagstukken regelmatig aan hen voorlegt. “Zij komen langs om de situatie op te nemen en zoeken dan naar de beste oplossingen. Ik hoef daar vervolgens alleen een keuze uit te maken. Onze technische dienst bestaat uit drie man, inclusief ikzelf. Dus voor ons is dat een enorme ontlasting. Qua tijd, maar zeker ook wat gemoedsrust betreft.” Technisch commercieel afgevaardigde bij itsme Breemes, Robert Koloszewski, legt uit hoe ze te werk zijn gegaan. “Samen hebben we eerst de parameters gedefinieerd. In dit geval waren flexibiliteit en toekomstbestendigheid belangrijk voor Moderna Printing, naast energiezuinigheid uiteraard. Op basis van de plannen van de architect en een lichtstudie van Philips hebben we een lichtplan gemaakt. Om de lichtsterkte vast te stellen, hebben we op diverse plaatsen het licht gemeten. Samen bepalen we vervolgens de gewenste hoeveelheid lux per ruimte, gekoppeld aan de wettelijke norm. Met die gegevens gaan we aan de slag.” Zo’n lichtplan wordt ontworpen met een digitaal programma. Daarmee kan aan de hand van de wensen eenvoudig het aantal armaturen berekend worden. Ook de positionering voor een optimaal lichtresultaat kan op die manier op voorhand bepaald worden. “Zo weet iedereen wat er komen gaat. Bovendien kan Jo bij de oplevering eenvoudig controleren of de uitvoering overeenkomt met eerdere afspraken.” 

“itsme Breemes zoekt naar de beste oplossing. Dat geeft gemoedsrust”

De verlichting van de drukkerij verloopt gefaseerd. De nieuwe hal is daarbij zo goed als gereed. Er zijn vijf Philips Maxos Fusion lichtlijnen geïnstalleerd met 27 armaturen, die samen goed zijn voor een verbruik van 2400 watt. Om een beeld te schetsen: het verbruik van conventionele verlichting is bijna twee keer zo hoog. Bovendien gaat LED tot 50.000 branduren mee, waar TL na 16.000 tot 18.000 branduren vervangen moet worden. En dat scheelt aanzienlijk in de uren en dus onderhoudskosten die Jo en zijn team kwijt zijn met het vervangen van de lampen. 



Alleen maar voordelen

Een andere wens, flexibiliteit, kan met de komst van het nieuwe lichtsysteem ook afgevinkt worden. “Komt er bijvoorbeeld een machine bij, dan schuiven we de verlichting gewoon twee meter op. Dat kunnen we zelf in twintig minuutjes”, vertelt Jo. En de derde parameter, toekomstbestendigheid? Hij legt uit dat de verlichting aan een PC kan worden gekoppeld die is voorzien van een gebouwbeheersysteem. Daarmee schakel je de verlichting automatisch aan of uit. Of je regelt de verlichting bijvoorbeeld vanuit huis. Er zijn bovendien verschillende lichtzones die individueel kunnen worden aangestuurd. Daarmee is Moderna meteen klaar voor de toekomst. En dan nog iets, zegt Jo: “We kunnen straks klanten ontvangen in een mooi verlichte ruimte. Dat geeft een veel professionelere uitstraling. Onze nieuwe machines vallen daarin bovendien goed op.” En, zeker niet onbelangrijk, collega’s melden Jo dat ze zich energieker voelen na de werkdag. “Het zorgt voor minder vermoeidheid, omdat het lichtniveau verbeterd is. Ik hoor regelmatig dat mensen aan het einde van de dag lekker energiek naar huis gaan. Je staat er misschien niet bij stil, maar goede verlichting zorgt ervoor dat we ons gedurende de dag geestelijk minder inspannen. En dat is toch wel een hele belangrijke.”

“Een mooi verlichte ruimte geeft een professionele uitstraling”
​​​​​​​
​​​​​​​

Jo en Robert kijken terug op een soepele uitvoering, er waren praktisch geen problemen. Wel ging de verlichting in een bepaalde zone ineens spontaan aan. “Het bleek dat een nieuwe machine warmte afgaf, wat dan door de sensor werd opgepikt als personen die de ruimte binnenkwamen”, vertelt Jo. Samen met de leverancier van de sensoren, BEG Luxomat, werd daar echter snel een oplossing voor gevonden. Als die geïmplementeerd is, is het project klaar. Althans, deze fase. “Hierna is de buitenverlichting aan de beurt. We liggen langs de autosnelweg en dan mag je als bedrijf best een eyecatcher zijn. Het wordt nog wel een uitdaging om de aansturing optimaal te krijgen. Er zijn veel zaken waar we rekening mee moeten houden.” Maar, stelt Robert hem gerust: “Dat krijgen we samen met onze partner Philips wel opgelost.” 



​​​​​​​
​​​​​​​


Het complete drukwerk onder één dak

Bij Moderna Printing gaan ze voor het totaalplaatje: alles van de grafische vormgeving tot aan printen en nabewerking kan op één adres. Het team van Moderna Printing telt zo’n 85 medewerkers die met elkaar een breed drukwerkgamma aanbieden zoals reclamefolders, TV-gidsen, catalogi en reisbrochures. Hun expertise ligt echter op het gebied van magazines met hogere oplages, die een hoogwaardige eindkwaliteit vragen op het gebied van drukwerk. 


 

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

  • TESTIMONIAL
    15.02.2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    29.11.2023
    Azteq - Warme samenwerking voor thermische zonne-energie
    Azteq streeft naar een Europese revolutie in groene warmtetechnologieën op industriële schaal en ontwikkelt daarvoor zonnewarmtesystemen. De Belgische start-up werkt in projecten samen met technische dienstverleners, die op hun beurt Breemes inschakelen voor advies en levering van componenten. Voor een groot project in Sevilla lagen er uitdagingen ten aanzien van de levertermijn van de decentrale PLC’s en de communicatie daartussen in de uitgestrekte installatie.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22.11.2023
    BMI - Ontzorgen door drives in kaart te brengen
    Bij RBB draait de productie van betondakpannen op drives die grotendeels van Danfoss komen en tot wel twintig jaar oud zijn. Breemes, zusterbedrijf van itsme, evalueerde hun status en deed aanbevelingen voor onderhoud, vervanging en standaardisatie. Zo ontzorgde de leverancier zijn klant RBB met een hogere efficiëntie qua reservevoorraad drives en energieverbruik in productie – en uiteindelijk een betere nachtrust.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15.11.2023
    Vicoma - Virtual reality levert werkelijk verlichtingswinst op
    Een lichtplan kan er op papier of scherm mooi uitzien, uiteindelijk telt wat de verlichting in het echt doet. Virtual reality kan helpen om daar vooraf al een goede indruk van te krijgen. Adviseur Vicoma en verlichtingsexpert itsme bewijzen het in een project voor de Koninklijke Marine. “Binnen zeven minuten waren ze eruit: ‘Zo willen we het hebben.’” Vicoma is een onafhankelijk consultancy- en engineeringsbureau met vijf vestigingen, waaronder één in Velsen-Noord (zestig medewerkers). Christian Klaver werkt er nu twee jaar als teamleider Electrical & Instrumentation. Voor een verlichtingsproject bij de Koninklijke Marine in Den Helder schakelde hij itsme in als ontwerper van het lichtplan. Daarbij werkte hij vooral samen met Ruud Adriaansen, teamleider van het Lighting Design Center bij itsme.
    Lees verder