text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Componentenschaarste verstevigt band itsme met Rensen
 

Klimaatbeheersing is hot, zo ervaren ze elke dag bij Rensen, specialist in meet- en regeltechniek voor gebouwautomatisering. Ondanks aanhoudende prijsstijgingen is het druk in verkoop en uitvoering. De componentenschaarste die zich vorig jaar aandiende, maakt de uitdaging alleen maar groter om projecten op tijd af te ronden. itsme ondersteunt daarbij door vanaf de start van een project levertijden te monitoren, zo nodig alternatieven te zoeken en het voorraadbeheer te optimaliseren. “Ik kom hier nu bijna wekelijks.”
 

Rensen (75 medewerkers), met hoofdvestiging in Uden en nevenvestigingen in Kerkrade en Lelystad, bouwt systemen voor klimaatbeheersing in kantoren, scholen, ziekenhuizen, enzovoort. Als specialist in meet- en regeltechniek – “de grootste onafhankelijke regelfirma van Nederland” – levert Rensen schakelkasten voor klimaatinstallaties aan eindgebruikers en installateurs. De klimaatcomputer komt van Priva of Siemens, alle andere materialen en componenten betrekt Rensen al vele jaren van itsme. 
 

Voorraadbeheer

De band met itsme is van oudsher sterk, verklaart Ruud Cuppé, commercieel directeur en mede-eigenaar van Rensen. “Uiteindelijk doen mensen zaken met mensen; met Gé (Driessen, verkoopvertegenwoordiger bij itsme, red.) loopt dat heel goed. Hij zit vaak bij ons om problemen met levering op te pakken.” Daarmee verwijst Cuppé naar de componentenschaarste die sinds vorig jaar de industrie wereldwijd in haar greep houdt. Voor zijn bedrijf betekent dat telkens weer puzzelen in de projecten, want het blijft druk ondanks de aanhoudende prijsstijgingen. “Ik had verwacht dat het daardoor rustiger zou worden in de verkoop en dat bouwprojecten niet zouden doorgaan, maar het is bizar hoe de aanvragen gewoon blijven komen. En dat heeft niet eens met de energietransitie te maken. Nieuwe installaties worden gebouwd zonder cv-ketel, maar voor bestaande installaties zijn er weinig projecten voor ombouw naar een warmtepomp. We zien vooral dat er steeds meer aandacht is voor een prettig werkklimaat.” Driessen: “Ook wij hadden vanwege die prijsstijgingen een kentering verwacht in de aanvragen en de orderintake, maar tot op heden zien we die niet.”

“Zo nodig switchen we naar een ander fabrikaat; we houden niet meer vast aan bepaalde merken”

Wat betreft de componentenschaarste hoopt Driessen dat medio volgend jaar de problemen zijn opgelost. Tot het zover is, blijven Rensen en itsme intensief samenwerken, vertelt Cuppé. “Is een component niet voorradig, dan gaat Gé op zoek naar een alternatief. Zo nodig switchen we naar een ander fabrikaat; we zijn afgestapt van het vasthouden aan bepaalde merken. Maar we denken zo nodig ook na over een totaal andere oplossing, die bijvoorbeeld een andere opbouw van de kast vergt. Daarvoor komt Gé met ideeën.” Driessen, bescheiden: “Bij itsme heb ik een team van mensen dat mij ondersteunt.”
 

Proactief

Rensen en itsme hebben tevens het voorraadbeheer aangepast, met uitbreiding van het 2-binsysteem. Dat wordt vooral gebruikt voor de zogeheten grijpvoorraad van componenten met lage aanschafwaarde, zoals klemmen, wartelmoeren, draadgoten en draad. Cuppé: “Vroeger lag een klemmetje van 23 cent in het magazijn en moest de magazijnmedewerker dat uitgeven. Nu kan de monteur het op zijn werkplek meteen pakken. Dat scheelt enorm veel tijd en kosten.” Terwijl de ene bin in gebruik is, wordt de andere weer gevuld. Driessen: “Wekelijks wordt de voorraad gescand en vullen wij die bij, zodat Rensen altijd voldoende voorraad heeft voor zijn productie. Minimaal één keer per jaar evalueren we dat en in deze tijd wel vaker. Als voorraden tekortschieten, wordt dat vaak ook al gesignaleerd door de mensen op de werkvloer. Dan voeren we tussendoor aanpassingen in de voorraadniveaus door.”

“Klanten, knal die borden er vast in, zodat wij de materialen kunnen bestellen”

Verder heeft itsme proactief knelpunten aangepakt, vervolgt Driessen. “Bijvoorbeeld voor bedradingsgoten maakte leverancier Hager vroegtijdig melding van oplopende levertijden. Die leveren we in verschillende maten. Samen met Hager hebben we de behoefte van Rensen geïnventariseerd en voor de hardlopers hebben we de vendor managed inventory bij hen uitgebreid. Zo hebben we dankzij de proactieve opstelling van Hager bij Rensen een extra veiligheidsvoorraad kunnen aanleggen. Dit soort inventarisaties doe ik voor meerdere producten om de gewenste doorlooptijden waar mogelijk te kunnen handhaven. Zo nodig kopen we zelf elders in waar nog wel voorraad is.”
Toch ontkomt ook itsme soms niet aan vertraging in de levering aan Rensen, bekent Driessen. “Af en toe moeten we schuiven met de planning in overleg met hun projectmanagers, omdat spullen gewoon niet op tijd zijn te regelen.” Dankzij de intensieve samenwerking komt Rensen echter niet in de problemen met te late oplevering, meldt Cuppé. “In de bouw is het nu zo dat andere partijen grotere problemen hebben dan wij met de levering van materialen. itsme kan de problemen voorblijven, doordat het sneller levert dan andere firma’s.” 
 

Bijna wekelijks intensief contact

Het vergt allemaal wel veel inspanning en afstemming, verzucht Driessen. “Zowel bij Rensen als bij ons kost het heel veel energie om het overzicht te houden. We waren gewend dat alles gewoon op de plank lag of in minder dan een week binnen was; nu moet alles worden gemonitord.” Cuppé: “Daarom zeggen wij tegen onze klanten dat ze alvast moeten bestellen wat ze vooruit kunnen bestellen. Dat kan natuurlijk niet voor componenten waarvoor eerst nog tekenwerk nodig is, maar verder zeggen we tegen hen: ‘Knal die borden er vast in, zodat wij de materialen kunnen bestellen.’”

Zolang de focus ligt op schaarse componenten en lange levertijden, staan ambities voor verdere stroomlijning van de toelevering op een laag pitje, meldt Cuppé. “Een paar jaar geleden hadden we samen een plan ontwikkeld om itsme complete kits per project te laten aanleveren. Dan hoeven onze monteurs niet meer in het magazijn een project bijeen te rapen; dat zou hun veel tijd schelen.” Driessen: “In deze tijd van schaarste zou dat alleen maar vertragend werken en juist problemen geven. Nu heeft Rensen een buffer met het 2-binsysteem en extra veiligheidsvoorraden, waardoor het echt sneller kan schakelen.” Dit alles vraagt van beide partijen nu de onverdeelde aandacht. Afgelopen jaar is, ondanks corona, het contact alleen maar intensiever geworden, vertelt Driessen tot slot. “De samenwerking wordt steeds breder. Ik heb nu bij Rensen met veel meer mensen contact. Hun engineers en projectmanagers weten mij steeds beter te vinden voor de uitdagingen rond leveringen. Ik zit hier nu bijna wekelijks.”

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    25.03.2024
    Danfoss - Condition-based Monitoring
    Danfoss's intelligente frequentieregelaars waarschuwen vroegtijdig voor stilstand door gegevens van sensoren te verzamelen, evalueren en opslaan. Resultaten worden beschikbaar gesteld in de cloud of lokaal, voor voorspellend onderhoud. Dit verbetert prestaties, efficiëntie en uptime, verlengt componentlevensduur en vermindert complexiteit. Installatie is eenvoudig: de regelaar leert automatisch of de gebruiker voert een identificatierun uit.
    Lees verder
  • NEWS
    21.03.2024
    Phoenix - HEAVYCON
    Met HEAVYCON Click-in monteren contactblokken eenvoudig, betrouwbaar en zonder gereedschap in EVO- en STANDAARD-connectorbehuizingen. De hoorbare en voelbare “klik” bevestigt de snelle installatie.
    Lees verder
  • NEWS
    18.03.2024
    Murr - Compacte Besturings- en Signaleringsmodules
    Compact, flexibel en eenvoudig te installeren – zo kunnen de nieuwe compacte besturings- en signaleringsmodules worden beschreven, waarmee Murrelektronik zijn assortiment van drukknoppen met standaard M12 aansluiting voor elektrische installaties uitbreidt.
    Lees verder
  • NEWS
    07.03.2024
    ABB - De volgende generatie industriële modulaire automaten
    Ontdek een nieuw niveau van prestaties, efficiëntie en veiligheid met de S300P industriële modulaire automaten. De serie vervangt de bestaande S200P-serie en biedt tal van nieuwe functionaliteiten. De S300P zorgt voor betrouwbare bescherming bij veeleisende toepassingen in industriële installaties, heavy duty OEM, marine, datacenters, batterij-oplaadsystemen. Met een hoge kortsluitvastheid van 25 kA over de volledige serie (0,2 A-63 A) wordt veiligheid verbeterd en downtime verminderd.
    Lees verder

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    15.02.2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    29.11.2023
    Azteq - Warme samenwerking voor thermische zonne-energie
    Azteq streeft naar een Europese revolutie in groene warmtetechnologieën op industriële schaal en ontwikkelt daarvoor zonnewarmtesystemen. De Belgische start-up werkt in projecten samen met technische dienstverleners, die op hun beurt Breemes inschakelen voor advies en levering van componenten. Voor een groot project in Sevilla lagen er uitdagingen ten aanzien van de levertermijn van de decentrale PLC’s en de communicatie daartussen in de uitgestrekte installatie.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22.11.2023
    BMI - Ontzorgen door drives in kaart te brengen
    Bij RBB draait de productie van betondakpannen op drives die grotendeels van Danfoss komen en tot wel twintig jaar oud zijn. Breemes, zusterbedrijf van itsme, evalueerde hun status en deed aanbevelingen voor onderhoud, vervanging en standaardisatie. Zo ontzorgde de leverancier zijn klant RBB met een hogere efficiëntie qua reservevoorraad drives en energieverbruik in productie – en uiteindelijk een betere nachtrust.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15.11.2023
    Vicoma - Virtual reality levert werkelijk verlichtingswinst op
    Een lichtplan kan er op papier of scherm mooi uitzien, uiteindelijk telt wat de verlichting in het echt doet. Virtual reality kan helpen om daar vooraf al een goede indruk van te krijgen. Adviseur Vicoma en verlichtingsexpert itsme bewijzen het in een project voor de Koninklijke Marine. “Binnen zeven minuten waren ze eruit: ‘Zo willen we het hebben.’” Vicoma is een onafhankelijk consultancy- en engineeringsbureau met vijf vestigingen, waaronder één in Velsen-Noord (zestig medewerkers). Christian Klaver werkt er nu twee jaar als teamleider Electrical & Instrumentation. Voor een verlichtingsproject bij de Koninklijke Marine in Den Helder schakelde hij itsme in als ontwerper van het lichtplan. Daarbij werkte hij vooral samen met Ruud Adriaansen, teamleider van het Lighting Design Center bij itsme.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    28.07.2023
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-UNIFIED UPDATE
    HMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-SYSTEM
    In deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-Service
    Na het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.
    Lees verder