text.skipToContent text.skipToNavigation



Eerder de nieuwste techniek

Ronetic Industrial Automation bouwt op kennis en logistiek itsme


 


“Handjes verminderen.” Bij Ronetic is het de belangrijkste vraag van klanten. Dat betekent automatiseren en robotiseren, maar dan liefst wel beheersbaar en betaalbaar. Dus is het de kunst om de complexiteit van de techniek in de hand te houden. Bijvoorbeeld door de besturing overzichtelijk in te richten en waar mogelijk componenten te combineren. Voor centrale besturing adviseerde itsme een nieuw I/O-systeem van Festo met geïntegreerd ventieleiland.
 

Klanten verlangen turnkey-projecten en hun belangrijkste vraag is “handjes verminderen”, vertelt Roland van de Kamp, oprichter en directeur van Ronetic Industrial Automation BV in Veghel. “Grootste technische uitdaging is verkorting van de cyclustijd: meer producten maken in dezelfde tijd. Dat geldt zeker in de spuitgietwereld, waar onze wortels liggen en de marges pas in zoveel cijfers achter de komma liggen.” Die korte cyclustijd wordt bepaald door een uitgekiend mechanisch ontwerp en een snelle besturing. Ronetic wist er wel raad mee in een project voor een fabrikant van sondevoedingsflessen. 
 

Schoner, goedkoper, volcontinu

De flessen worden met blaasspuitgieten gemaakt, vervolgens geïnspecteerd, van een schroefdop voorzien, in een blister gestopt en tot slot per tien in een doos verpakt. Het dopschroeven en verpakken gebeurde nog handmatig. Een belangrijke reden om hier de handjes te verminderen, en dus te automatiseren, is dat het proces grotendeels plaatsvindt in een cleanroom, vanwege de vereiste steriliteit. Vierkante meters in de cleanroom zijn duur en mensen zijn een bron van vervuiling. Bovendien loopt de flessenproductie zeven dagen per week, terwijl de medewerkers alleen door de week werken; de productie van het weekend verwerken ze op maandag. Kortom, automatisering zou de productie schoner, goedkoper en echt volcontinu kunnen maken. Ronetic bouwde die automatisering celmatig op. Tussen de inspectiecel, dopschroefcel, blisterverpakkingscel en doosverpakkingscel kwam telkens een buffercel. Dit om de doorlopende stroom flessen, 1.200 stuks per uur, op te vangen als ergens een storing optreedt of bijvoorbeeld de voorraad doppen moet worden aangevuld. Een eerdere poging, van een andere automatiseerder, om dit productieproces compleet te automatiseren, mislukte. 

“Dat maakt het voor de operator het eenvoudigst”
 

Ronetic durfde een nieuwe poging wel aan, vertelt mechanisch constructeur Hans van Melis. “Omdat de techniek van servo voor handelingen zoals dopschroeven en de cameratechniek voor inspectie intussen alweer verder is doorontwikkeld. Een grotere uitdaging lag voor ons in de handling. Als de versgespoten fles uit de machine komt is die nog warm en heel stroef; dan is het een verschrikkelijk ding om te hanteren. En als die flessen in hun blisterverpakking zitten, met veel lucht, is het ook een crime.” Deze mechanische problemen wist Ronetic echter goed op te lossen. 
 

Besturingstechnische vraag

Daarnaast lag er een besturingstechnische vraag: moest er een overall besturing komen, met één centrale plc en remote I/O op elke cel, of moest elke cel van een eigen plc worden voorzien? Voor advies wendde Ronetic zich tot technisch dienstverlener itsme, al jaren vaste partner van het Veghelse bedrijf. De conclusie was dat, gezien het grote aantal cellen, centrale besturing de beste optie was, aldus Van de Kamp. “Dat maakt het voor de operator het eenvoudigst.” De plc werd er een van het voor Ronetic vertrouwde Siemens, terwijl er voor de remote I/O meerdere mogelijkheden waren. De keuze viel uiteindelijk op een nieuw product van Festo, het CPX-AP-I I/O-systeem met geïntegreerd ventieleiland. Kostenoverwegingen speelden een rol, evenals het feit dat het Festo-systeem M8-connectoren heeft, wat goed past in Ronetic’s automatisering, tegenover M12 bij een concurrerend product. Maar veel belangrijker was dat het Festo-systeem een bus voor real-time communicatie heeft en het concurrerende systeem niet, want dat werkt met het tragere IO-Link. Real-time communicatie maakt de besturing sneller, en dus de cyclustijd korter. Bovendien biedt de Festo-bus meer capaciteit, bijvoorbeeld voor het monitoren van data die voor onderhoud belangrijk zijn. “Dat wordt voor ons zeker interessant, maar is nog toekomst.” Nu al wel belangrijk is dat de integratie van het ventieleiland zorgt voor besparing op de bekabeling en het aantal benodigde componenten. “Dat maakt installatie plug & play en het is ook nog eens goedkoper.”

“Voor celmatig bouwen houden we zo het overzichtelijk” 

Het Festo I/O-systeem, verbonden met de plc, wordt rechtstreeks vanuit de Siemens TIA Portal geprogrammeerd. Gesneden koek voor Ronetic, waar ze tevreden zijn met het advies van itsme. En dat geldt ook voor de klant van Ronetic, waar de nieuwste automatisering intussen al een tijdje draait. Van Melis: “Bij een medisch product is dat verpakken kritisch. Als er maar iets beschadigt, ben je meteen de steriliteit kwijt.” Bij volgende projecten zal Ronetic het geïntegreerde I/O-systeem vast weer kunnen toepassen, is de verwachting in Veghel. “Wij hebben hiervoor gekozen vanwege het celmatige bouwen en dat doen we bij meer projecten. Zo houden we het overzichtelijk.”


 

Enthousiast team, uitgebreide ervaring

Roland van de Kamp ontwikkelt al bijna dertig jaar toepassingen voor het automatiseren van spuitgietprocessen en richtte in 2002 Ronetic Industrial Automation op. Dat legt zich toe op speciaalmachinebouw voor het automatiseren en robotiseren van industriële processen in bredere zin. Van de handling, assemblage en inspectie van spuitgietproducten tot het (de)palletiseren van glazen potten en blikken in een voedselveilige omgeving. Dat doet Ronetic met een enthousiast team. “Bij ons is iedereen bij elk project betrokken en zijn de lijnen kort.” Het team heeft een uitgebreide ervaring op het gebied van zowel mechanica als besturingstechniek. Voor de onderdelenfabricage werken ze met vaste toeleveranciers en voor automatiseringstechnisch advies en logistiek met itsme.

Kan Breemes ook jouw cyclustijd helpen verkorten?

Vul het formulier in en we nemen contact met u op!
 

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

Pneumatische re-engineering
Onze re-engineering van uw pneumatische installatie begint met een inventarisatie. Daarbij kijken we allereerst naar de compressor. Vervolgens worden ook het leidingnetwerk, de koppelingen en de slangen die nodig zijn voor het aansturen van de pneumatische componenten gecontroleerd. Wanneer bepaalde componenten door nieuwe versies moeten worden vervangen, wordt dit in de rapportage vermeld.
lees hier verder
Webplatform
Het webplatform van Breemes biedt een e-catalogus met meer dan 2 miljoen producten voor industrie en machinebouw. Maar u zult ook veel op maat gemaakte functionaliteiten vinden voor uw dagelijkse werk, zoals: duidelijke overzichten van uw bestellingen, leveringen, facturen en zelfs offertes. Hierdoor kunt u uw huidige status op elk gewenst moment en 24 uur per dag bekijken. Altijd in realtime!
Lees hier verder
Marktcheck en inkoop
Werkt uw team de klok rond om de uitdagingen van de dagelijkse productie op te lossen? Heeft u de tijd om voor de nieuwste technologische ontwikkelingen en trends te zorgen? Dit is precies de kern van uw taakomschrijving voor onze technici en ingenieurs. Vanwege ons brede scala aan leveranciers en producten investeren ze een groot deel van hun tijd in het up-to-date houden van de nieuwste technologie. Hoewel het soms een nieuwe interface is die wordt aangeboden voor ייn specifieke motor, is een andere keer het een firmware-update die nieuwe functionaliteiten ontgrendelt die kunnen worden gebruikt in meerdere projecten.
Lees hier verder
Parametrisering
Tegenwoordig zijn hardware en software twee componenten van een eenheid die niet langer van elkaar kunnen worden gescheiden. Als gevolg hiervan is het niet langer voldoende om de fysieke wereld in de gaten te houden. Na het correct bekabelen en aansluiten van een component begint het afstemmen. Alleen de juiste instellingen in de software halen het meeste uit de systemen.
Lees hier verder