Duurzaam tot aan het plafond
Twence stapt over op LED-verlichting in afvalenergiecentrale
Aan de rand van Hengelo-Zuid krijgen tonnen afval jaarlijks een nieuwe bestemming. Door verbranding, scheiding en compostering worden er energie en grondstoffen gewonnen die hun weg terug naar de samenleving vinden. Met de warmte die vrijkomt bij de verbranding wekt Twence bijvoorbeeld elektriciteit op, genoeg om ongeveer de helft van alle Twentse huishoudens van stroom te voorzien. Om de continuïteit van alle centrales te garanderen, houden operators regelmatig controlerondes door de installaties, waarbij goed zicht belangrijk is. Bij de overstap van TL-verlichting naar LED riep Twence de hulp in van itsme.
In de loop der jaren heeft Twence zich ontwikkeld tot boegbeeld van de circulaire economie in Oost-Nederland. 989.800 ton afval wordt hier jaarlijks verwerkt en omgezet in 484.000 MWh elektriciteit en 675.000 MWh aan warmtelevering. Daarnaast levert dit ook nog eens ruim 200.000 ton nuttige producten en grondstoffen op, zoals hoogwaardige compost en gerecycled metaal. Bert Arends, regisseur facility en verantwoordelijk voor het contractmanagement rond aanbestedingen ten behoeve van verlichting, was één van de 72 werknemers die in 1996 op de gloednieuwe locatie aan de slag ging. Inmiddels is datzelfde Twence-team uitgegroeid tot 244 medewerkers. En iedereen is hard nodig, gezien de verschillende afvalverwerkingsinstallaties die op het uitgestrekte terrein zijn gevestigd, waaronder de biomassa-energiecentrale en de GFT-installatie.
Voor de verbranding van huis- en bedrijfsafval beschikt Twence over een afvalenergiecentrale met drie afvallijnen. De technische dienst voert controlerondes uit om de installatie te inspecteren en reparaties uit te voeren om dit continuproces – de ovens branden er 24 uur per dag, zeven dagen in de week – soepel en veilig te laten verlopen. En dat vraagt om goede, betrouwbare verlichting.
Verlichting aan vervanging toe
“Bij het vervangen van de TL-lampen kwam het steeds vaker voor dat de kappen van de armaturen kapot sprongen”, vertelt Bert. “Doordat de weekmakers door de jaren heen oplossen, worden de kappen bros en gaan ze kapot. Vervangende onderdelen, zoals die kappen, bleken nagenoeg niet meer verkrijgbaar.” Twence nam het besluit om alle armaturen van lijn 1 en 2 in de afvalenergiecentrale te vervangen. Voor de levering van de armaturen schakelde Twence itsme in, al jaren een van hun vaste leveranciers van elektrotechnische materialen. Installatiebedrijf Croonwolter&dros, onderdeel van de TBI groep, verzorgde het vervangen en aansluiten. En met 2700 armaturen bleek dat nog een aanzienlijke klus.
Qua merk waren ze het echter al snel eens. “SCHUCH voldeed aan onze vereisten om hogere harmonische vervuiling op het net te voorkomen. Dit kan namelijk vervelende gevolgen hebben, zoals overbelasting van voedingskabels en het onverklaarbaar trippen van installatie-automaten. Bovendien sloten deze armaturen qua inbouwsysteem ook het beste aan bij de bestaande situatie. En ik heb er in de praktijk goede ervaringen mee. Dit merk en type SCHUCH-lampen hangt ook in de biomassa-energiecentrale. Daar gaat vrijwel nooit iets kapot”, zegt Bert. Charles Horck, die als accountmanager bij itsme het project van begin tot eind heeft begeleid, vertelt dat het fabricaat SCHUCH in Nederland geïmporteerd wordt door Hateha. “In diverse projecten hebben we vanuit itsme al eerder nauw samengewerkt met Hateha. Daarbij staat de kwaliteit van innovatieve producten bovenaan”, zo zegt hij.
“Door regelmatig in gesprek te gaan, konden we continu een snelle levering garanderen”
Ook de omgeving waarin de lampen komen te hangen, speelt een rol. “Je hebt te maken met vuil en de omstandigheden zijn hier nooit constant. Denk alleen al aan de grote temperatuurverschillen. Dat is allemaal van invloed op de levensduur van lampen. De SCHUCH-armaturen voldeden het beste aan deze diversiteit van omgevingstemperaturen én gaven het beste temperatuurbereik”, legt Bert uit.
Meer dan genoeg voordelen
Voor een soepel verloop zaten Twence, itsme en Croonwolter&dros Installatietechniek regelmatig bij elkaar. "Door elkaar op de hoogte te houden over wat er nog zou komen, hielden we de voorraad armaturen op het juiste niveau”, zegt Charles. “En met deze aantallen is regelmatig overleggen zeker belangrijk, zodat we op tijd konden bijsturen als dat nodig was. Daardoor konden we continu een snelle levering garanderen van één, hooguit twee dagen.”
“We hadden geen extra werk. Dan heb je het goed geregeld”
Vrijwel alles is inmiddels geïnstalleerd. Dankzij de langere levensduur van LED zijn de armaturen ook pas na acht jaar weer aan vervanging toe, uitgaande van de situatie waarin de lampen 24 uur per dag branden. En omdat LED zuiniger is dan TL, levert dat Twence ook nog eens een besparing op van zo’n EUR 60.000 op jaarbasis. “Het was een positief project en mede door de samenwerking is alles goed geolied verlopen. Wat ons betreft: op naar het volgende!”, blikt Charles terug.
En hoe ervaart Bert zelf de nieuwe situatie? “Het lichtniveau is stukken beter. En voor ons minstens zo belangrijk: het is allemaal prima en soepel gegaan. itsme is één van onze vaste leveranciers. Het liep onderling goed, waarbij ik niet eens altijd aanwezig hoefde te zijn als itsme met de installateur om de tafel ging; er waren geen klachten en daardoor hebben we er zelf geen extra werk aan gehad. Dan weet je dat het goed is geregeld.”
De optimale kringloop
Bij Twence is afval niet een laatste fase, maar vormt het juist een hernieuwbare bron van energie en grondstoffen. Bij de verbranding komt warmte vrij. Die wordt omgezet in elektriciteit en thermische energie. Dat laatste wordt deels gebruikt in stadsverwarming en deels als stoom toegepast in de industrie. Bepaalde materialen zoals kunststof, metalen en papier kunnen worden hergebruikt. Het zogenaamde bodem-as dat na verbranding overblijft, wordt gezuiverd en is bestemd voor de weg- en waterbouw. Er is zelfs een speciale CO2-afvangcentrale. Het teruggewonnen CO2 wordt na bewerking onder andere ingezet als groeimiddel voor groenten en fruit in de glastuinbouw. Daarnaast beschikt de organisatie over een GFT-installatie en een biomassa-energiecentrale, waar 100% groene stroom wordt opgewekt.
Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:
-
Sekisui AlveoLees verderSchuimproducent Sekisui Alveo heeft een grote fabriek in Roermond. Voor ondersteuning van productie en onderhoud staan verspreid over de diverse hallen magazijnen en uitgiftepunten met duizenden verschillende artikelen. Denk aan spare parts, persoonlijke beschermingsmiddelen en verbruiksartikelen. Het bedrijf werkt voor het beheer intensief samen met itsme, zoals recent bij de stapsgewijze invoering van vendor managed inventory (VMI) voor de grijpvoorraad aan mechanische artikelen.
-
IECLees verderVoor de besturing van de uitbreiding van een silopark deed engineering & constructiebedrijf IEC een beroep op Breemes. Doordat de elektrotechnische dienstverlener vanaf het begin bij de engineering werd betrokken, kon die voor zowel het laagspanningsdeel als de PLC-besturing slimme voorstellen doen. “We hebben mekaar altijd goed kunnen vinden en bij veranderingen zaten we met Breemes snel op één lijn.”
-
Heliox - Opgeladen voor leveringLees verderHeliox, ontwikkelaar en producent van laadsystemen voor elektrische bussen en vrachtwagens, werkte al met itsme toen de productie nog in Nederland plaatsvond. Inmiddels is de productie verplaatst naar Slowakije, Portugal en Moldavië, en vindt deze ook plaats in de VS. Vandaag de dag is itsme nog steeds de “onvervangbare” partner voor de levering van elektrotechnische componenten en kabelbomen.
-
BLOK System SupplyLees verderBlok System Supply en itsme onderhouden al vele jaren een intensieve relatie. Begin vorig jaar werd die verder verdiept met elektronische gegevensuitwisseling via het Smart Connected Supplier Network. “Het scheelt enorm veel tijd en vermindert het aantal fouten. We hebben automatisch altijd realtime informatie.” Op tijd voor persoonlijk contact wordt echter niet bespaard. “Dat maakt itsme juist een heel leuke partij om mee samen te werken.”