text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Op één lijn


Voor de besturing van de uitbreiding van een silopark deed engineering & constructiebedrijf IEC een beroep op Breemes. Doordat de elektrotechnische dienstverlener vanaf het begin bij de engineering werd betrokken, kon die voor zowel het laagspanningsdeel als de PLC-besturing slimme voorstellen doen. “We hebben mekaar altijd goed kunnen vinden en bij veranderingen zaten we met Breemes snel op één lijn.”


IEC (Innovation Engineering & Construction) is gespecialiseerd in kunststofbewerking, RVS-bewerking en procesbesturing en -automatisering. Het bedrijf in Riemst (B) bedient met maatwerkprojecten een breed scala aan klanten, van chemie en farma tot halfgeleiderindustrie en de academische wereld.


Breemes levert al meer dan tien jaar elektrotechnische componenten en is daarnaast de specialist voor technische vragen voor IEC, vertelt Kristof Hansen, projectleider op mechanisch (kunststof) en elektrisch gebied. “Als wij speciale vragen hebben of met besturings- en elektrotechnische vragen zitten, kunnen we altijd contact opnemen met Peter of Gert.” Bij Breemes is Peter Devue productspecialist industriële automatisering en Gert Vanwezemael elektrotechnisch adviseur. Zij konden recent hun rol weer vervullen bij een project van IEC voor uitbreiding van een silopark voor graanopslag. 

Meer weten over hoe wij helpen met besturings- en elektrotechnische vragen?

Vul het formulier in en we nemen contact met u op!
 

Hoge vermogens, grote stromen

De capaciteit van het silopark werd verdubbeld, vertelt Hansen. “Wij kregen de opdracht om het elektrische gedeelte te bouwen. Dit omvatte de besturing voor het transporteren van het graan van stortpunt tot silo en het beluchten van de silo’s. Op het park staan imposante silo’s verbonden met transportbanden die grote afstanden moeten overbruggen. Daarvoor zijn hoge vermogens nodig en een juiste dimensionering van de componenten en beveiligingen. Om die reden hebben we de hulp van Breemes ingeroepen. Voor ons was dit niet nieuw, maar het is niet iets dat wij dagelijks doen. We wilden het economisch, technisch correct en volgens de laatste stand der techniek aanpakken.” 
 


“IEC wilde het economisch, technisch correct en volgens de laatste stand der techniek aanpakken” 

Voor Breemes is dit juist wel werk dat het dagelijks doet, reageert Vanwezemael. “We zijn op de werf gaan kijken om tot een goede aanbieding te kunnen komen, want elke situatie is toch weer net even anders. Bij de uitwerking kijken we altijd naar het budget, de continuïteit van de installatie en de wettelijke normen waaraan die moet voldoen. Voor dit project heb ik de volledige laagspanningsstudie gemaakt, met kortsluit- en kabelsectieberekeningen en de configuratie van het algemene laagspanningsbord en de decentrale stuurborden.”


Devue: “Voor de automatisering had IEC al een principeschema gemaakt en bepaald hoeveel I/O op elke locatie moest worden ingelezen en aangestuurd. De vraag aan ons was om de hardware samen te stellen en in overleg zijn we dan tot een slotconfiguratie gekomen. Daarvoor heb ik het voorstel voor de PLC-besturing uitgewerkt, inclusief de configuratie van de aandrijvingen met de nodige softstarters en frequentieregelaars.”  

 

Vanaf het begin

Belangrijk was dat Breemes vanaf het eerste moment werd betrokken bij het project, benadrukt Vanwezemael. “Kristof en zijn medewerkers stonden echt open voor ideeën die wij vanuit Breemes hebben voorgesteld en zijn daarin meegegaan als het kon.” Hansen onderschrijft dit. “We hebben Breemes snel bij het project betrokken om vanaf de eerste pennentrek op dezelfde lijn te kunnen zitten. Zij doen dit inderdaad dagelijks en dat heeft voor ons een grote meerwaarde. Zo hebben ze componenten geselecteerd waar wij in eerste instantie niet aan dachten, maar die het hele project wel compacter en eenvoudiger in opbouw hebben gemaakt. We hebben mekaar altijd goed kunnen vinden en bij veranderingen zaten we snel op één lijn.” Vanwezemael heeft nog een voorbeeld. “In eerste instantie wilde de eindklant zelf de nodige kabels leveren, maar nadat wij de kabelberekeningen hadden gemaakt, is de order voor de kabels ook bij ons neergelegd.” 
 


“Breemes selecteerde componenten die de opbouw compacter en eenvoudiger hebben gemaakt” 


In de hoogspanningscabine vergde de verdeling van de hoge vermogens naar de verschillende gebruikers, inclusief de laagspanningsdistributie, de nodige aandacht. Vanwezemael: “Onze oplossing met het hoofdverdeelbord en de vermogensschakelaars pakt goed uit voor onder meer de kortsluitvermogens. Kristof vertelde me dat ze niet zo vertrouwd waren met die materie en tevreden waren dat een partner zoals Breemes hierover kon adviseren. Daarom was het zo belangrijk dat we vanaf het begin bij de engineering werden betrokken.” 

 

Eenvoudig en vlot

Integratie van de uitbreiding in de aanwezige besturing was eenvoudig. Voor het bestaande silopark had een andere partij de besturing ingericht, met een ander merk, meldt Hansen. “Maar in 2020 kregen wij al de vraag om die te vernieuwen, met het oog op de uitbreiding die nu is gerealiseerd. We hebben toen Siemens S7-1500- en ET 200SP-componenten gebruikt, met voldoende performantie en capaciteit voor de uitbreiding.” Zo verliep het project voorspoedig. “Onze besturingskasten zijn geplaatst en nu is de eigenaar van het silopark bezig met de afronding, waarvoor wij nog de laatste dingen in de besturing moeten doen.” Er was vooral een goede interactie, zegt Devue tot slot. “Ik denk niet dat we echt problemen hebben gehad, het is allemaal vlot gegaan.” 


 

 
 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    14.07.2025
    Sekisui Alveo
    Schuimproducent Sekisui Alveo heeft een grote fabriek in Roermond. Voor ondersteuning van productie en onderhoud staan verspreid over de diverse hallen magazijnen en uitgiftepunten met duizenden verschillende artikelen. Denk aan spare parts, persoonlijke beschermingsmiddelen en verbruiksartikelen. Het bedrijf werkt voor het beheer intensief samen met itsme, zoals recent bij de stapsgewijze invoering van vendor managed inventory (VMI) voor de grijpvoorraad aan mechanische artikelen.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    14.05.2025
    Heliox - Opgeladen voor levering
    Heliox, ontwikkelaar en producent van laadsystemen voor elektrische bussen en vrachtwagens, werkte al met itsme toen de productie nog in Nederland plaatsvond. Inmiddels is de productie verplaatst naar Slowakije, Portugal en Moldavië, en vindt deze ook plaats in de VS. Vandaag de dag is itsme nog steeds de “onvervangbare” partner voor de levering van elektrotechnische componenten en kabelbomen.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    23.04.2025
    BLOK System Supply
    Blok System Supply en itsme onderhouden al vele jaren een intensieve relatie. Begin vorig jaar werd die verder verdiept met elektronische gegevensuitwisseling via het Smart Connected Supplier Network. “Het scheelt enorm veel tijd en vermindert het aantal fouten. We hebben automatisch altijd realtime informatie.” Op tijd voor persoonlijk contact wordt echter niet bespaard. “Dat maakt itsme juist een heel leuke partij om mee samen te werken.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    02.04.2025
    TR Service - Future-proof laagspanningspaneel
    TR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    10.07.2025
    WIBE - Sneller, veiliger én zonder boren
    Het installeren van kabeldraagsystemen aan draagbalken is een veelvoorkomende taak in industriële omgevingen, maar vaak ook een tijdrovende. Traditionele bevestiging vereist boren in de balken, wat de sterkte van de constructie kan ondermijnen en problemen kan opleveren tijdens inspecties. Bovendien vraagt het veel installatie-onderdelen én voorbereidingstijd.
    Lees verder
  • NEWS
    07.07.2025
    Danfoss - Slimme oplossingen voor pompuitdagingen in utiliteitsbouw
    Pompsystemen in utiliteitsgebouwen kunnen complex en uitdagend zijn. Van slijtage tot energieverlies, er zijn veel factoren die de prestaties kunnen beïnvloeden. Gelukkig bieden Danfoss frequentieregelaars oplossingen die deze problemen effectief aanpakken.
    Lees verder
  • NEWS
    04.07.2025
    DEHN - Veilig werken
    Bij werkzaamheden aan elektrische installaties loert een vaak onderschat gevaar: de vlamboog. Die kan ontstaan door technische defecten, foutieve bediening, vervuiling, ongedierte of zelfs vallend gereedschap. Een risico dat je niet zomaar uitschakelt, maar wél proactief kunt beheersen – met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.
    Lees verder
  • NEWS
    30.06.2025
    Phoenix Contact - PROFINET-aanbod
    In de wereld van industriële automatisering vormt betrouwbare en efficiënte datacommunicatie de ruggengraat van elke succesvolle installatie. Net zoals een auto niet zonder goede wegen kan, functioneert een PLC niet optimaal zonder een solide netwerkstructuur. PROFINET is dé industriële communicatie-standaard die deze verbindingen naadloos en betrouwbaar maakt. Phoenix Contact biedt de juiste oplossingen om uw netwerk vanaf de basis op te bouwen – of het nu bedraad of draadloos is, met koper, glasvezel, 2-draads of coaxkabels.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    28.07.2023
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-UNIFIED UPDATE
    HMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-SYSTEM
    In deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-Service
    Na het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.
    Lees verder