text.skipToContent text.skipToNavigation

Het innovatieve trainingsprogramma dat cobots van Universal Robots dichter bij de mensen brengt


Het project waar Marius Nodiș, cobot-specialist bij itsme ES Elektro in Roemenië, momenteel aan werkt, zal waarschijnlijk de ontbrekende schakel worden tussen de fabrikanten van coöperatieve robots en hun eindgebruikers. Of een industrieel bedrijf nu één, tien of honderd coöperatieve robots aanschaft: ze ontvangen een handleiding voor elk van deze robots. Op basis van deze instructies kunnen engineers van het bedrijf de cobots in gebruik nemen. Maar die handleiding is, hoe kan het ook anders, een uiterst gestandaardiseerd document. Elke klant in de sector die cobots koopt, heeft specifieke behoeften op basis van zijn bedrijfsprofiel. En dus helpt die standaard handleiding niet erg veel. Marius, die enkele jaren ervaring heeft met automatiseringstrainingen, wil graag de enorme kloof dichten die is ontstaan tussen de standaardinformatie in de gebruikershandleiding en de wensen van de klant. “Aan de ene kant wordt itsme ES Elektro Roemenië erkend vanwege de trainingen die we leveren aan industriële klanten die automatiseringssystemen implementeren. Aan de andere kant heeft de wereldleider op het gebied van cobot-productie, Universal Robots (UR), de gratis training voor de eindklant stopgezet. Ten derde voelde ik bij industriële klanten de behoefte om een meer op maat gemaakte en complexe training te verzorgen. Zo ben ik op het idee gekomen om een modulair, flexibel trainingsprogramma te ontwikkelen, dat de klant zal leren om niet alleen een cobot op te starten en in te stellen, maar deze ook met al zijn functies en mogelijkheden zelf optimaal te bedienen”, vertelt Marius.
 

“Ik voelde de behoefte bij industriële klanten naar complexe training op maat”


Zijn project voorziet in de basisopleiding van] elektriciens die betrokken zijn bij het automatiseringsproces, maar vooral in die van engineers die vandaag de dag klassieke industriële robots programmeren en in de nabije toekomst zeker ook te maken zullen krijgen met coöperatieve robots. Daarom zal het programma waar Marius momenteel aan werkt vier modules hebben: een basismodule, die in essentie een inleiding tot het gebruik van cobots is; een geavanceerde module, voor de engineers die de machines zullen besturen; een module over integratie, in het bijzonder over geavanceerde communicatie met aangrenzende machines; en de laatste module levert inzicht in  veiligheid, over hoe de veiligheidselementen moeten worden geïntegreerd bij het werken met cobots. Al deze modules zullen ook een belangrijk praktisch component hebben.
​​​​​​​

“De modules zullen zeer flexibel zijn en beginnen met de behoeften van de klant. Ik zal daarom een enquête naar onze klanten of potentiële klanten sturen om deze cursusmodules af te stemmen op hun specifieke behoeften. Daarnaast zal er op het moment van de training een directe personalisatie plaatsvinden, precies afgestemd op de klant waarmee ik op dat moment te maken heb”, legt Marius uit.

“De modules zijn zeer flexibel en beginnen met de behoeften van de klant”


Het project van de itsme ES Elektro-specialist bevindt zich nog in de ontwerpfase, maar bepaalde aspecten lijken al zeker te zijn: een modulaire cursus, op maat gemaakt voor de klant, op basis van een voorafgaande vragenlijst, het koppelen van theorie aan praktijk, gericht op het doel, in groepen van maximaal 6 tot 8 personen. itsme ES Elektro heeft de beschikbaarheid om een paar cobots te plaatsen op de voor de training gekozen locaties, zodat het praktijkgedeelte onder optimale omstandigheden kan worden uitgevoerd. “Ik schat in dat we in de tweede helft van volgend jaar daadwerkelijk de cursussen kunnen starten. Voor die tijd moeten we voor elk van de genoemde modules de trainingshandleidingen klaar hebben. Ik verwacht dat we 3 maanden nodig hebben om deze handleidingen te schrijven”, voegt Marius toe.


Cobots op de wereldmarkt

De wereldwijde markt voor coöperatieve robots zal de komende jaren aanzienlijk groeien. Tegen 2025 zullen de investeringen op dit gebied naar schatting meer dan 30 keer zo hoog zijn – van € 318 miljoen tot € 10,4 miljard. Het marktaandeel neemt toe als gevolg van de aanhoudende automatiseringsbehoeften van de bedrijven en het gebrek aan personeel. Deze trend wordt geïllustreerd door een recente analyse van het bedrijf MarketsandMarkets™.
​​​​​​​
 

Over Universal Robots

Universal Robots is in 2005 opgericht door drie universitaire studenten uit Denemarken. Het was het eerste bedrijf dat commercieel levensvatbare collaborative robots leverde. Hun missie is het transformeren van bedrijven en zelfs complete industriën.

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

TIAP-SERVICE - TIA Portal SIMATIC S7 Storingzoeken
Na het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.
lees hier verder
TIAP-Safety
Workshop voor het configureren, projecteren, inbedrijfnemen en diagnosticeren van ET200SP en S7-1200/1500 Failsafe PLC’s met TIA Portal.
Lees hier verder
  • NEWS
    22.04.2024
    Rittal - VR-sokkel
    Duik in de wereld van het VX-sokkel plintsysteem – een opvolger die jouw kastopstelling naar een hoger niveau tilt. Meer stabiliteit, maar ook een vlekkeloze installatie. Ervaar de evolutie van jouw werkruimte vandaag nog! Rittal streeft ernaar zijn producten voortdurend te verfijnen en te verbeteren. Als onderdeel van dit proces is het VX-sokkel plint systeem opnieuw ontworpen is dit product sinds 1 maart 2024 verkrijgbaar.
    Lees verder
  • NEWS
    22.04.2024
    Siemens - SINAMICS G220 frequentieregelaar nu ook in IP55
    Naast de eerder vrijgegeven IP20 variant van de SINAMICS G220 frequentieregelaar, is nu ook de IP55 versie van deze innovatieve regelaar leverbaar. Deze uitvoering is standaard voorzien van gecoate printplaten waarmee de regelaar ook buiten de schakelkast goed bestand is tegen agressieve invloeden in een zwaar industriële omgeving. Optioneel kan ook een op de behuizing gemonteerde werkschakelaar worden geleverd waarmee zonder overige externe componenten een veilige afschakeling van de spanning wordt gegarandeerd.
    Lees verder