text.skipToContent text.skipToNavigation

Het NTT-datacenter in Frankfurt heeft één doel:

Energiebesparing bij koeling

De hoeveelheid gegevens neemt wereldwijd exponentieel toe. Dit betekent dat de markt voor datacenters die deze gegevens verwerken en opslaan, ook sterk groeit. Moderne datacenters vereisen krachtige koelsystemen vanwege de extreme verpakkingsdichtheid van servers met hun hoge warmteverlies. Zowel stroomvoorziening als koeling zijn kritische factoren voor de veilige werking van dergelijke installaties. De EU-eisen voor meer efficiëntie dwingen de exploitanten tot een heroverweging: het energieverbruik bij koeling moet drastisch omlaag!

NTT’s datacentercampus, Frankfurt 1 Data Center, is met 60.000 m² aan datacenterruimte een van de grootste locaties voor databack-up, colocatiediensten voor complexe IT-toepassingen en cloud-oplossingen. De gebouwen zijn speciaal gebouwd en uitgerust voor gebruik als datacentrum. De locatie is ideaal vanwege de maximale veiligheid en beschikbaarheid van infrastructuur hier. Belangrijke aspecten waren vooral de veilige energievoorziening, de gemakkelijke aansluiting op datanetwerken en de bescherming tegen natuurrampen. Om aan de grote vraag van klanten te voldoen, exploiteert NTT Global Data Centers EMEA GmbH alleen al in de regio Frankfurt drie extra locaties, die na voltooiing meer dan 50.000 m² extra ruimte kunnen bieden.
 

De uitdaging ligt in de koeling

Een van de grootste uitdagingen voor NTT, afgezien van de continue en veilige stroomvoorziening, is de enorme afvalwarmte van de servers die 365 dagen per jaar de klok rond draaien: Naast de redundante stroomvoorziening met extra noodstroomgeneratoren of bufferbatterijen is daarom een uiterst betrouwbare en even efficiënte koeling van de computerkasten en alle andere kritieke zones noodzakelijk. Gemiddeld vereist elke kilowatt computervermogen 0,2 tot 0,5 kW koelvermogen, zodat de benodigde koelsystemen navenant groot zijn. Om het koelproces zo veilig en efficiënt mogelijk te maken, vertrouwt NTT in Frankfurt op een koelsysteem voor de IT-apparatuur met een centraal koelwatercircuit voor de distributie binnen het gebouw. Er worden onder andere frequentieregelaars van Danfoss Drives gebruikt. Het uitgekiende concept bestrijkt elk gebied, van de koelluchtstroom binnen de serverruimten tot de afgifte van thermische energie aan de omgeving.
 

Veilig koelen

De frequentieregelaars nemen de pompbesturing over. Sinds de eerste ingebruikname van de systemen in 2003 hebben zij altijd gezorgd voor het optimale debiet en de regeling van het motortoerental van de pompen met behulp van een drukverschilmeting. Zo voorzien ze de consumenten permanent van de vereiste hoeveelheid koud water.

Het systeem heeft zowel recooling-installaties, die afvalwarmte afgeven via de buitenlucht of koelwater aanvoeren, als koelmachines die kunnen worden ingeschakeld als het verschil met de buitenlucht in warme perioden niet voldoende is. De unit wordt trapsgewijs ingeschakeld om een zo energie-efficiënt mogelijke koeling te garanderen. In het koude seizoen is de buitenlucht vaak voldoende.

Naast de frequentieregelaars van de VLT-serie voor koud- en koelwaterpompen gebruikt NTT sinds ongeveer 2 jaar uitsluitend Danfoss Turbocor compressoren in de geïnstalleerde chillers op het Europese vasteland, om ook hier te kunnen profiteren van de traploze snelheidsregeling van de geïnstalleerde frequentieregelaars. De daaruit voortvloeiende aanzienlijke verbetering van de efficiëntie bij gedeeltelijke belasting is een van de factoren die NTT ertoe hebben aangezet deze stap te zetten. 

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

Danfoss VLT FC302
Deze robuuste frequentieregelaar is ontworpen voor een lange levensduur en werkt altijd effectief en betrouwbaar, ook in de meest veeleisende toepassingen en in de meest uitdagende omgevingen. De VLT® AutomationDrive benut alle mogelijkheden van het nieuwe digitale tijdperk, zodat hij volledig aan de vereisten van uw toepassingen voldoet en uw processen gedurende de gehele levenscyclus optimaliseert.
Lees hier verder
Schneider Electric Lexium 32i
De Lexium 32i beschikt over een geïntegreerde servomotor en -aandrijving en is bedoeld voor toepassingen waarvoor een hoge mate van precisie en geavanceerde motorregeling nodig is.
Lees hier verder
Phoenix Contact Axioline
De modulaire proxy Axioline P van Phoenix Contact koppelt PROFIBUS PA-segmenten direct met een PROFINET-netwerk. Het modulair opgebouwde station communiceert via een kopstation met een PROFINET-besturing, bijv. een Distributed Control System. Naar keuze kunnen er maximaal acht PROFIBUS PA-segmenten compact op de afzonderlijke proxy-uitgangen worden aangesloten. Voor de stoorvastheid van de afzonderlijke segmenten staat een bijbehorende schermaansluittechniek ter beschikking.
Lees hier verder
Siemens SIMATIC Field PG M5
Voor mobiel gebruik in industriële omgevingen biedt de SIMATIC Field PG M5 robuuste hardware en vooraf geïnstalleerde TIA Portal engineering software voor snelle en efficiënte configuratie, inbedrijfstelling, service en onderhoud. Hierbij heeft de Field PG M5 alle interfaces die nodig zijn in de industriele automatisering. De Field PG is uitgerust met zowel een PROFIBUS interface en twee snelle PROFINET interfaces. Daarnaast beschikt deze PG over geheugenkaart slots waarmee SIMATIC geheugenkaarten rechtstreeks kunnen worden geprogrammeerd. De SIMATIC Field PG is robuust uitgevoerd waardoor stoten/schokken & elektromagnetische straling ​​zo min mogelijk invloed hebben op dit systeem en de beschikbaarheid hoog blijft.
Lees hier verder