text.skipToContent text.skipToNavigation

Nog meer op maat van IoT: nieuwe remote terminal unit SIMATIC RTU3041C


​​​​​​​Met de remote terminal units van SIMATIC monitort u de meest afgelegen meetpunten perfect vanaf afstand. En dat sinds kort in nog meer verschillende IoT- en lagestroomtoepassingen, dankzij de firmware-update naar V4.0 voor de RTU3000C-familie, én RTU3041C, de nieuwste telg uit dat portfolio. Een future proof remote terminal unit, door vele nieuwe productfeatures.

​​​​​​​De RTU3041C is een nieuwe hardware-versie van de RTU3000C. Op welke manier biedt de unit u meer mogelijkheden? En welke nieuwe features brengt de firmware-update voor de RTU3000C-familie?
Siemens Simatic RTU300x300.png

Meer bereik, ideaal voor IoT

Om te beginnen, kan de RTU3041C overweg met de draadloze LTE-M- en de NB-IoT-netwerken, dankzij een ingebouwde modem. U kunt de RTU dus vlot voor internet-of-things-toepassingen en bij lage stroomtoevoer inzetten, want daarvoor zijn beide future proof LPWA (Low Power Wide Area)-protocollen, LTE-M en NB-IoT, speciaal ontwikkeld. Hun signaal reikt verder, ook beter door gebouwen, hun netwerkdekking is groter en ze zijn erg energie-efficiënt.

De protocollen maken het ook mogelijk om functies te gebruiken die het stroomverbruik van de RTU verder optimaliseren. Zo kunt u dat verbruik verminderen via eDRX (Extended Discontinuous Reception), als uw toepassing dat vereist en de netwerkoperator die functie ondersteunt. Ook de RTU3041C zelf biedt modi waarin de unit minder energie verbruikt. De compacte RTU is daarvoor geoptimaliseerd en bovendien bruikbaar in omgevingen zonder netvoeding. Daarbovenop bevat de RTU een ingebouwde gps en dus ook bruikbaar voor toepassingen die positionering vereisen.


Vlotte toegang vanaf afstand

Sinds firmware versie 3.1 of hoger biedt de RTU u makkelijk en efficiënt toegang tot verbonden Modbus RTU- of HART-sensoren, aangezien de unit te gebruiken valt in combinatie met de SIMATIC Process Device Manager. Dat is een fabrikantonafhankelijke tool voor de configuratie, de diagnose en het onderhoud van intelligente sensoren en devices op het terrein.

Via die weg kunt u de sensoren dus vlot vanaf afstand onderhouden. De procesdata die de remote terminal unit naar u doorstuurt, zijn van een timestamp voorzien. De RTU levert u die gegevens niet alleen via standaardprotocollen zoals IEC 60870-5-104 en DNP3, maar ook via Sinaut ST7 en TeleControl Basic, die eveneens al hun sporen verdienden. Via dezelfde protocollen krijgt u toegang tot het afstandsbesturingsnetwerk, om de RTU zelf te configureren, in een web-based omgeving. Bij de hele RTU3000C-familie geniet u heel wat opties om flexibel met het afstandsbesturingsnetwerk te verbinden, bijvoorbeeld via een ingebouwde mobiele modem, maar ook externe industriële routers zoals Scalance M.


​​​​​​​Wat biedt firmware V4.0?

Samen met de nieuwe RTU3041C lanceerden we de firmware-update naar versie 4.0 voor de volledige RTU3000C-familie. Belangrijk daarbij is de nieuwe Formula-functieblok in het besturingsprogramma. Daarmee kunt u nog complexere handelingen efficiënt in de software samenstellen. De functieblok berekent wiskundige en booleaanse uitdrukkingen met tot vier inputvariabelen. Tegelijk verbeterden we functies die te maken hebben met de beveiliging. Opnieuw een niet te missen update, dus.

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

Siemens Sitop
Siemens brengt een nieuwe productlijn van bijzonder krachtige en robuuste voedingen op de markt: De apparaten in de SITOP Power PSU6200-serie kunnen voor tal van doeleinden worden gebruikt en bieden uitgebreide functies voor gerichte diagnostiek, snelle installatie en betrouwbare werking.
Lees hier verder
Siemens SIMATIC Field PG M5
Voor mobiel gebruik in industriële omgevingen biedt de SIMATIC Field PG M5 robuuste hardware en vooraf geïnstalleerde TIA Portal engineering software voor snelle en efficiënte configuratie, inbedrijfstelling, service en onderhoud. Hierbij heeft de Field PG M5 alle interfaces die nodig zijn in de industriele automatisering. De Field PG is uitgerust met zowel een PROFIBUS interface en twee snelle PROFINET interfaces. Daarnaast beschikt deze PG over geheugenkaart slots waarmee SIMATIC geheugenkaarten rechtstreeks kunnen worden geprogrammeerd. De SIMATIC Field PG is robuust uitgevoerd waardoor stoten/schokken & elektromagnetische straling ​​zo min mogelijk invloed hebben op dit systeem en de beschikbaarheid hoog blijft.
Lees hier verder
Siemens TIA Portal V16
De schakelkastbouw wordt gekenmerkt door een hoog aandeel aan proceskosten. Dit is een ideaal aanknopingspunt om de efficiëntie in de productie van machines en installaties te verbeteren. De schakelkastbouw is een voorbeeld van de uitdagingen van de productie-industrie in hogelonenlanden: het spanningsveld tussen groeiende aanspraken en beperkt bruikbare oplossingsbenaderingen.
Lees hier verder
Siemens SIPLUS
De beschikbaarheid van machines en fabrieken is een basisvereiste voor productiviteit. Om ongeplande uitvaltijden te minimaliseren, is het noodzakelijk om de bronnen of fouten in een vroeg stadium te detecteren. Dit is precies waar de SIPLUS CMS conditiebewakingssystemen van pas komen: ze bewaken continu de conditie van mechanische componenten of uw machines - zelfs in de hele fabriek.
Lees hier verder