text.skipToContent text.skipToNavigation
 
 
 

PM Elektro - Groei, efficiëntie en helder licht voor ‘paneelbouwer-plus’

Paneelbouwer PM Elektro groeide flink, verhuisde naar een groter pand en optimaliseerde meteen de interne materiaallogistiek. Leverancier itsme maakte daarvoor een kosten-batenanalyse en implementeerde een 2BIN-systeem; sinds kort beheert het de grijpvoorraad in het magazijn van PM Elektro. Voor de verlichting op de nieuwe werkvloer verzorgde itsme ook het advies en de installatie. “‘Zo, wat een licht’, roepen mensen die in de werkplaats komen.” 

PM Elektro in Middelburg bouwt panelen voor besturingen en energieverdelers. “Wij werken voor uiteenlopende markten: van machinebouw en industrie tot de maritieme sector”, vertelt mede-eigenaar Martijn Nieuwenhuize. “Het maakt niet uit waarvoor, we hebben voor elke markt kennis van relevante normeringen en specificaties. We zijn een merkonafhankelijke paneelbouwer die alleen A-kwaliteit componenten toepast. In 2017 heb ik het bedrijf samen met mijn compagnon Peter But overgenomen. Sindsdien zijn we gegroeid van acht naar 23 vaste medewerkers en vijf tot tien mensen flexibele schil. Wij ontwerpen en engineeren de panelen en bouwen ze. We zijn geen installateur, maar desgewenst plaatsen we ze ook, want wij willen een paneelbouwer-plus zijn.” 

Benieuwd naar het 2BIN-systeem van itsme?

Vul het formulier in en we nemen contact met je op!

Naleveringen ter plaatse inbouwen

itsme levert het grootste deel van de elektrocomponenten. Nieuwenhuize: “Onze relatie is gegrond op onderling vertrouwen en een goede communicatie. We kunnen hen altijd bellen, bijvoorbeeld als we voor een grote offerte hulp nodig hebben bij de berekeningen. Dan sturen we hen de complete materialenlijst en komt er na één of twee dagen een prijs uitgerold die we zo kunnen opnemen in onze calculatie. Daar is itsme uniek in; geen andere leverancier doet dit. Dat is hun toegevoegde waarde.” Accountmanager Arno Capelle van itsme legt uit: “Zij krijgen van hun klanten veel aanvragen in allerlei formaten, soms onaanpasbaar en haast onleesbaar. Wij kunnen daar toch wat mee en hebben in ons ERP-systeem een applicatie om grote aantallen data om te zetten in offertes.”

“itsme informeert ons en dat waarderen wij”

Berekenen is één ding, kunnen leveren is een ander verhaal. “Wij hebben altijd wel componenten op nalevering staan”, zegt Nieuwenhuize. “Panelen die bijna klaar zijn, plaatsen we daarom alvast bij de klant. Dan zijn ze bij ons weg van de vloer en kunnen bij de klant al aansluitingen worden gemaakt. Wordt het laatste automaatje of relais geleverd, dan komt een van onze buitendienstmonteurs dat ter plaatse nog inbouwen. Deze naleveringen druppelen via itsme binnen. Zij kunnen daar weinig aan doen en wij ook niet. Belangrijk is alleen dat we de klanten goed op de hoogte houden. We doen wekelijks een belrondje naar klanten waar naleveringen openstaan. Zolang je ze informeert, kunnen ze er wel begrip voor opbrengen. Als de klant er zelf achteraan moet bellen, krijg je vervelende gesprekken. Dit kan alleen doordat itsme ons informeert en dat waarderen wij. We ontvangen van itsme regelmatig een overzicht van onze bestellingen met openstaande posities en datum van verwachte levering.”


Zwaardere energieverdelers

Vanwege de groei is PM Elektro vorig jaar verhuisd; de ruimte op de werkvloer is verdrievoudigd naar 1.000 m2. Een uitgelezen kans om de interne logistiek te optimaliseren, te beginnen bij de grijpvoorraad, die 20% van het bestelvolume bij itsme betreft. Nieuwenhuize: “In ons oude magazijn hadden we geen overzicht. Omdat we er niet meer van kunnen uitgaan dat onze leveranciers alles op voorraad hebben liggen, moeten we zelf onze voorraad op orde houden.” Daarom ging PM Elektro op advies van itsme over naar een 2BIN-systeem. Marga van Ligten, consultant bij itsme Connected Business, licht toe: “We hebben vooraf een kosten-batenanalyse gemaakt. Veel materiaal in de grijpvoorraad bleek handmatig te worden besteld; daar was zeker kostenbesparing mogelijk.

Samen hebben we een artikelbestand opgesteld, met nu 800 artikelen; die zijn geplaatst in bakken voorzien van een barcode-etiket. Sinds kort komen wij regelmatig langs om te scannen en de voorraad aan te vullen.” De overige 80% materialen bestelt PM Elektro per project. Een jaar geleden is itsme begonnen met aanlevering in kunststof ruilkratten, onder meer om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal terug te dringen. Capelle: “We zijn nu in gesprek over hoe we het vervolgens van goederenontvangst zo efficiënt mogelijk naar de monteur bij de kast krijgen.” Nieuwenhuize: “Dit is weer een stukje toegevoegde waarde van itsme. Wij zijn de hele dag bezig met het optimaliseren van dit bedrijf. Dan is het fijn om daarover met itsme te kunnen sparren. Zij bedenken iets, of wij, en dan gaan we om tafel om het spits te krijgen.”


“Het is fijn om te kunnen sparren”


Nu PM Elektro huisvesting en interne logistiek op orde heeft, is het klaar voor verdere groei. Ambities zijn er volop, verzekert Nieuwenhuize. “Wij willen met energieverdelers bijdragen aan de energietransitie. Ooit zijn we gestart met kleine energieverdelers, maar we hebben onze mogelijkheden enorm uitgebreid. We voeren verschillende merken en hebben productlicenties binnengehaald voor het bouwen van grotere en zwaardere energieverdelers. Onze licenties lopen nu tot 6.300 A, voor merken als ABB, Hager, Halyester, Schneider Electric en Siemens.” Capelle: “Met die merken heeft itsme uitgebreide afspraken over logistiek en andere onderwerpen. Een belangrijke ontwikkeling is verder dat de wet- en regelgeving steeds meer voorschrijft dat gebruikers aan energiemonitoring moeten doen.” Nieuwenhuize: “De afgelopen jaren zijn energieverdelers inderdaad complexer geworden, onder meer vanwege die energiemonitoring. Er zit daardoor nu een behoorlijk stuk besturing in. Wij kunnen goed mee in die technische ontwikkelingen en zitten er scherp bovenop.”

Goede verlichting

Belangrijk voor de nieuwe werkplaats was ook de verlichting, vertelt Nieuwenhuize tot slot. “Monteurs moeten voldoende licht hebben bij hun werk en goed in de kast kunnen kijken, zonder dat er schaduwen zijn. Ook moeten de monteurs de tekeningen op papier duidelijk kunnen lezen en dan moet het licht niet te fel zijn of een rotkleur hebben. Wij zijn hierin geen specialisten en moesten dus deskundig worden geadviseerd. Dan kom je automatisch weer uit bij itsme. Zij zijn gaan kijken en meten, hebben een lichtplan gemaakt en lichtsterkteberekeningen gemaakt.” Het leidde tot een voorstel van itsme Lighting Technology voor led-armaturen van Luminaid die 500 lux op de grond geven. Dat is uitgevoerd en het resulterende lichtbeeld is positief ontvangen. “Alle mensen die hier nieuw in de werkplaats komen, roepen er iets over: ‘Zo, wat een licht’. Dat is gaaf. De verlichting hebben we samen met itsme gelijk goed aangepakt; daar ben ik heel blij mee.”

   
 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    19.04.2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15.02.2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    13.02.2024
    Stimac - Goede technische support bij telkens wijzigende specificaties
    Als de omschrijving voor een automatiseringsproject vanaf het begin duidelijk is, dan is het voor de industrieel automatiseerder makkelijk om daar concrete invulling aan te geven. De praktijk is echter dat gaandeweg een project vaak nog specificaties wijzigen. Dat overkwam Stimac/SNK bij het ontwerpen van de besturingstechniek voor een tuinbouwmachine. Voor de problemen die daarbij opdoken, kwam itsme snel met een oplossing bij Stimac/SNK. “Als een klant ons belt, komen wij direct in actie. Dan is het fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die ook meteen kan helpen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    29.11.2023
    Azteq - Warme samenwerking voor thermische zonne-energie
    Azteq streeft naar een Europese revolutie in groene warmtetechnologieën op industriële schaal en ontwikkelt daarvoor zonnewarmtesystemen. De Belgische start-up werkt in projecten samen met technische dienstverleners, die op hun beurt Breemes inschakelen voor advies en levering van componenten. Voor een groot project in Sevilla lagen er uitdagingen ten aanzien van de levertermijn van de decentrale PLC’s en de communicatie daartussen in de uitgestrekte installatie.
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    22.04.2024
    Siemens - SINAMICS G220 frequentieregelaar nu ook in IP55
    Naast de eerder vrijgegeven IP20 variant van de SINAMICS G220 frequentieregelaar, is nu ook de IP55 versie van deze innovatieve regelaar leverbaar. Deze uitvoering is standaard voorzien van gecoate printplaten waarmee de regelaar ook buiten de schakelkast goed bestand is tegen agressieve invloeden in een zwaar industriële omgeving. Optioneel kan ook een op de behuizing gemonteerde werkschakelaar worden geleverd waarmee zonder overige externe componenten een veilige afschakeling van de spanning wordt gegarandeerd.
    Lees verder
  • NEWS
    04.04.2024
    Siemens - Eindschakelaars en veiligheidsschakelaars
    SIRIUS 3SE eindschakelaars en veiligheidsschakelaars zorgen voor nauwkeurige detectie van bewegende delen rond machines en installaties. Of ze nu worden gebruikt om posities te detecteren of toetreding van bewegende machinedelen te beperken.
    Lees verder
  • NEWS
    15.02.2024
    Siemens - TIA Portal V19
    Siemens heeft de nieuwste versie van het Totally Integrated Automation (TIA) portal, TIA Portal V19, geïntroduceerd. Deze versie biedt intuïtieve motion control en volledige integratie van engineering, besturing en aandrijvingen.
    Lees verder
  • NEWS
    11.10.2023
    Siemens - Nieuwe hardware CPU1514SP-2PN
    Samen met de release van TIA Portal V18 introduceert Siemens een uitbreiding van het hardwareportfolio: de CPU1514SP-2PN. Deze nieuwe toevoeging aan het assortiment bouwt voort op de bestaande controllers in de ET200SP-serie, waaronder de CPU 1510SP(F) en CPU 1512SP(F), en biedt een aanzienlijke verbetering qua snelheid, geheugencapaciteit en connectiviteit. Wat de ET 200SP-serie kenmerkt, blijft behouden: het compacte en ruimtebesparende ontwerp. De CPU1514SP-2PN is ontworpen om tegemoet te komen aan de groeiende behoeften van industriële automatisering. Met een krachtigere processor en een extra PROFINET IO-interface kunnen gebruikers nu netwerkscheiding implementeren. Dit opent de deur naar diverse toepassingen, zoals het scheiden van automatiserings- en IT-verbindingen. De CPU 1514SP-2PN is in vier varianten beschikbaar; een standaardvariant, een failsafe-variant, een technology-variant en een combinatie daarvan.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    28.07.2023
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-UNIFIED UPDATE
    HMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-SYSTEM
    In deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-Service
    Na het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.
    Lees verder