text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Elektro Internationaal - Ontzorgen met Vendor Managed Inventory

Het optimaliseren van de interne logistiek is voor paneelbouwers vaak een uitdaging, van grijpvoorraadbeheer tot grip op levertijden. Zeker als de productie over meerdere locaties is verdeeld, zoals bij Elektro Internationaal (EI) in Woerden. In 2016 zette het bedrijf al een grote stap, samen met itsme Connected Business, op de serieproductielocatie. Dat betrof de invoering van Vendor Managed Inventory (VMI) in de vorm van een 2BIN-systeem. Binnenkort hoopt EI te starten met de bouw van een nieuw pand, waar alle activiteiten weer onder één dak plaatsvinden. Dan wordt ook de logistiek voor de complete productie geoptimaliseerd.


Elektro Internationaal is in ons land een van de grotere spelers voor paneelbouw en besturingstechniek. Het bedrijf ontwerpt en bouwt verdeel- en besturingskasten voor uiteenlopende markten, van utiliteitsbouw, datacenters en zorginstellingen tot retail, chemie en de farmaceutische industrie. 

Vragen over het optimaliseren van de interne logistiek?

Vul het formulier in en we nemen contact met je op!

EI telt 115 medewerkers, inclusief flexibele schil, en werkt verspreid over vier panden (totaal 4.500 m2) in Woerden. Dat is voor de efficiency van productie en interne logistiek verre van optimaal. Er liggen plannen voor vervangende nieuwbouw (6.000 m2). Als daar dit jaar vergunning voor komt, kan begin 2025 het nieuwe pand in gebruik worden genomen.


Logistiek geprofessionaliseerd

De inrichting van de logistiek in de nieuwbouw komt op het bordje te liggen van Ber de Vor. Hij is per 1 augustus in dienst getreden als supply chain-coördinator nadat hij aan de Hogeschool Utrecht was afgestudeerd op logistiek management bij EI. “Dat ging over interne logistiek, maar aan de voorkant ook over bestelwijzen en contacten met leveranciers. Nu kijk ik hoe we logistieke processen kunnen optimaliseren. Zolang we nog verschillende locaties hebben, valt er op het intern transport winst te behalen. Wat dat betreft kijk ik uit naar het nieuwe pand. Ik wil de inrichting daarvan zo compleet mogelijk uitwerken en daarvoor in overleg gaan met leveranciers zoals itsme.” “Ook voor de bestaande situatie gaat het om een optimalisatieslag”, benadrukt Bart Ranke, manager Finance, Logistics en ICT. “Wij hebben onze logistieke processen al redelijk geprofessionaliseerd. In 2016 hebben we op onze grootste locatie, voor de serieproductie, gekozen voor VMI in de vorm van een 2BIN-systeem voor de grijpmaterialen. Als paneelbouwer voeren we met name het merk Schneider Electric; daar betrekken we de meeste elektrotechnische componenten van. Voor grijpmaterialen zoals draad en bevestigingsmaterialen hebben we al een lange relatie met itsme. Die is met de invoering van het 2BIN-systeem verder geïntensiveerd.”

“itsme was de flexibelste partij voor materiaallevering”

“VMI is een van de logistieke concepten die itsme aanbiedt”, vertelt Dennis Hermans, accountmanager OEM van itsme. “Wij hebben met een berekening van de total cost of ownership aantoonbaar kunnen maken dat het loonde om laagwaardige materialen voor de serieproductie onder te brengen in een VMI-systeem. Het grote voordeel hiervan voor EI is een totale ontzorging voor deze producten; het heeft geleid tot een reductie van inkooporders en aantal crediteuren. Ook wordt stilstand, die zeker in serieproductie niet mag plaatsvinden, vermeden met een VMI-systeem beheerd door itsme.” Bij EI ging het dus om het 2BIN-systeem, met voor elk materiaal twee bakjes. Is het ene leeg, dan gebruikt de klant het andere, terwijl itsme de voorraad in het lege bakje aanvult. “EI koos voor itsme als VMI-partner vanwege de flexibiliteit”, vertelt Ranke. “Wij hebben voorkeuren voor bepaalde materialen die we in onze kasten gebruiken en itsme was de flexibelste partij qua materiaallevering.”


Nieuwe technische uitdaging

“In het nieuwe pand wil EI voor de complete productie VMI invoeren, ook voor de kastenproductie in kleine aantallen”, meldt Ranke. “Daar gebruiken we andere materialen voor, dus waarschijnlijk komen er in de nieuwbouw meerdere 2BIN-stellingen te staan, met verschillende inhoud. Daar mag Ber op studeren.” Dan kan EI nog meer winst in de logistiek behalen. “De grootste efficiencyslag maken we gewoon door van vier panden naar één pand te gaan. We besparen op personeel, op verkeer en op looproutes, doordat we niet meer met materialen en grijpvoorraden heen en weer hoeven te rijden als ergens een tekort is.” Hermans: “Voor ons is de belangrijkste winst dat we de continuïteit in de relatie met EI kunnen vasthouden en een aantoonbare bijdrage kunnen blijven leveren aan hun succes. We hebben opnieuw aantoonbaar gemaakt wat de toegevoegde waarde is van itsme door middel van een geoptimaliseerd VMI-systeem.”

“In de nieuwbouw komen meerdere 2BIN-stellingen te staan”

Aan de logistieke inrichting van de nieuwbouw, die er hopelijk snel komt, heeft EI voorlopig de handen vol. “Toch zijn er nog meer ambities”, zegt Ranke. “Besturingstechniek is nu voor ons een nevenactiviteit, maar we willen daarin groeien. Met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt is het dan mooi om een beroep te kunnen doen op een partner als itsme, die specialisten in huis heeft voor het programmeren van componenten.” Hermans zal dat zeker verwelkomen. “Wij kunnen EI op hun nieuwe locatie nog meer van dienst zijn met onze logistieke concepten en daarnaast gaan we kijken wat we op het gebied van besturingstechniek nog meer voor hen kunnen betekenen.”


Geen omkijken

Zo blijft de samenwerking levend. “Voor het 2BIN-systeem liep die al vanaf het begin gesmeerd”, aldus Ranke. “In de eerste maanden moesten we in goed overleg nog wat finetunen aan de bestelhoeveelheden en de selectie van artikelen. Daarna was het proces voor alle partijen duidelijk en liep het prima. Dat is nog steeds zo. Onze locatieleider gaf onlangs nog aan dat de communicatie goed verloopt, bijvoorbeeld over grote projecten die eraan zitten te komen, zodat de bestelhoeveelheden op tijd omhooggaan. Het is gewoon fijn dat we ter plaatse zulke dingen met iemand van itsme kunnen doornemen, dat er interactie is en niet alles via de computer wordt geregeld. We dachten dat we het zelf wel zouden kunnen oppakken, maar het is toch goed dat het bij een partij is belegd die er dagelijks mee bezig is en ons kan ontzorgen.” “Dat is precies waar het systeem voor is bedoeld”, benadrukt Hermans. “Elke week komen we om de voorraden te scannen en aan te vullen; daar heeft EI geen omkijken naar. Op de achtergrond voeren we ook backorderbewaking uit op de 2BIN-materialen. Elke week draaien we rapportages uit en als daarin items staan met een lead time boven een bepaalde termijn, overleggen we met EI. Het gaat om ontzorgen.”


 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    19.04.2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15.02.2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    13.02.2024
    Stimac - Goede technische support bij telkens wijzigende specificaties
    Als de omschrijving voor een automatiseringsproject vanaf het begin duidelijk is, dan is het voor de industrieel automatiseerder makkelijk om daar concrete invulling aan te geven. De praktijk is echter dat gaandeweg een project vaak nog specificaties wijzigen. Dat overkwam Stimac/SNK bij het ontwerpen van de besturingstechniek voor een tuinbouwmachine. Voor de problemen die daarbij opdoken, kwam itsme snel met een oplossing bij Stimac/SNK. “Als een klant ons belt, komen wij direct in actie. Dan is het fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die ook meteen kan helpen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    20.12.2023
    Innovatec - Broeden op betere inkoop
    Innovatec Hatchery Automation is vorig jaar een professionaliseringsslag voor het inkoopproces gestart. Het bedrijf ging met itsme in zee vanwege de technische kennis, de logistieke concepten en de intensieve contacten met fabrikanten. “We hadden eerst verkering, nu denken we erover om te gaan samenwonen.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    06.05.2024
    Phoenix Contact - CONTACTRON-speedstarter
    Frequentieomvormers worden vaak gebruikt in toepassingen waar bijv. een variabel toerental wordt gebruikt of waar het opstarten en uitschakelen van de motor moet worden geregeld. In het gebruik combineert de CONTACTRON-speedstarter de voordelen van een compacte motorstarter met de essentiële eigenschappen van een frequentieomvormer voor talrijke toepassingen:
    Lees verder
  • NEWS
    03.05.2024
    Stagobel - WIBE-kabelladders
    Het kabelmanagementsysteem is een belangrijk onderdeel van de infrastructuur van een gebouw, net zoals het skelet voor ons lichaam. De robuuste WIBE-kabelladders zijn de oplossing bij uitstek om deze sterke ruggengraat voor de kabelgeleiding te vormen. Ze zijn zeer flexibel: via tal van accessoires kunnen ze zowel horizontaal als verticaal gemonteerd kunnen. Zo vereenvoudigen én structuren ze op efficiënte manier de bekabeling. Bovendien vermindert het handige kliksysteem de installatietijd, wat kostenbesparend werkt.
    Lees verder
  • NEWS
    02.05.2024
    Fluke - 1736 driefase Power Logger
    Vandaag worden we steeds meer geconfronteerd met de noodzaak om energiestromen te optimaliseren, vinden van energiezuinige oplossingen voor grote verbruikers en het totaal energieverbruik naar beneden te brengen. Besparen op het elektrisch verbruik is dan ook een van de thema’s hoog op de agenda van bedrijven. Een van de eerste taken in dit proces is het in kaart brengen van grote verbruikers en extra verliezen door harmonische, onbalans, proberen te minimaliseren. Hiervoor is de Fluke-1736 een ideale combinatie die niet alleen de mogelijkheid biedt om de elektrische vermogenstroom, maar ook problemen met harmonischen, onbalans, ... in kaart te brengen. Dit is dan ook meestal de eerste stap om de verbeteringsprocessen te starten.
    Lees verder
  • NEWS
    01.05.2024
    Sylvania – Kalani
    Kalani is sinds de introductie al snel een zeer gevraagde en gewaardeerde reeks stralers geworden. Sylvania streeft er steeds naar de productreeksen te optimaliseren qua specificaties, energiezuinigheid, rendement en prijsniveau. Recent werd dan ook de nieuwe Kalani reeks geïntroduceerd met een nieuwe, meer afgeronde vormgeving en een iets scherpere prijs. De reeks heeft beschermingsklasse IP66 en een slagvastheid IK08.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    28.07.2023
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-UNIFIED UPDATE
    HMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-SYSTEM
    In deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-Service
    Na het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.
    Lees verder