text.skipToContent text.skipToNavigation


Clean, lean & mean: 



Productieprocessen efficiënter en veiliger maken

Op de wereldwijde voedingsmiddelenmarkt onderscheiden Belgische machinebouwers en OEM’ers zich door hun kwalitatief hoogwaardige machines. Machines die veelal op klantspecificatie zijn gebouwd en voor het personeel een veilige werkomgeving biedt. Machineveiligheid staat bij de ontwikkeling en bouw van de machines hoog op de agenda.

Van eenvoudig tot complex

Voor producenten en OEM’ers die actief zijn met machineveiligheid staan er voor het veiligheidssysteem in grote lijnen drie opties open. De meest eenvoudige is gebaseerd op enkele I/O’s en bescheiden eisen – hier kan worden volstaan met standaard veiligheidsrelais, zoals de Sentry-serie. Deze onderscheidt zich door een economisch, eenvoudig ontwerp dat direct kan worden ingezet. Zijn het aantal I/O-punten groter of worden er geavanceerdere functies verlangd, dan zijn de veiligheidscontrollers een voor de hand liggende keuze. Dit is al snel het geval wanneer hogere eisen worden gesteld aan de communicatie naar een PLC. Een goed voorbeeld is de Pluto-serie waar gangbare veiligheidsapparatuur direct op kan worden aangesloten en die met de bijbehorende software wordt geprogrammeerd. 
 

De derde optie zijn PLC’s met geïntegreerde veiligheid - deze worden ingezet wanneer het om complexere systemen met veel I/O’s gaat. Deze zijn flexibel toe te passen en bieden net zoveel veiligheidsfuncties als veiligheidscontrollers. Omdat de machinebesturing en veiligheidsfuncties door één controller worden uitgevoerd, is de communicatie eenvoudiger en kan de configuratie in een consistente programmeeromgeving worden uitgevoerd. Geavanceerde diagnostiek helpt engineers en eindgebruikers bovendien bij de dagelijkse werkzaamheden.
 

Belang standaardisatie

De complexiteit van machineveiligheidssystemen kan zoveel mogelijk worden beperkt door standaardisatie. De machinebouwer heeft immers te maken heeft met een enorme variëteit aan wetten en regels, randvoorwaarden, uitzonderingen en extra wetgeving voor machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Een typisch voorbeeld van standaardisatie in machineveiligheid is de multifunctionele Sentry veiligheidsrelais. Hierin zijn verschillende veiligheidsfuncties te definiëren zodat met één component verschillende veiligheidsfuncties zijn te creëren. Dat bespaart engineeringstijd en voorkomt onnodige complexiteit.
 

Machines beter maken

De huidige veiligheidsproducten zijn bovendien dermate slim en geavanceerd dat ze meer doen dan alleen de machineveiligheid waarborgen. Ze maken de machine béter. Zo generen deze slimme oplossingen praktisch altijd data die te gebruiken zijn voor monitoring en diagnoses. Daarnaast verhogen ze de werkbaarheid van de machine. In de praktijk zorgt dit ervoor dat werknemers niet meer de neiging hebben om veiligheidsmaatregelen te overrulen. Prettiger werken leidt vervolgens tot minder stilstand en een hogere productiviteit.



 
 
 

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

  • NEWS
    02.05.2024
    Fluke - 1736 driefase Power Logger
    Vandaag worden we steeds meer geconfronteerd met de noodzaak om energiestromen te optimaliseren, vinden van energiezuinige oplossingen voor grote verbruikers en het totaal energieverbruik naar beneden te brengen. Besparen op het elektrisch verbruik is dan ook een van de thema’s hoog op de agenda van bedrijven. Een van de eerste taken in dit proces is het in kaart brengen van grote verbruikers en extra verliezen door harmonische, onbalans, proberen te minimaliseren. Hiervoor is de Fluke-1736 een ideale combinatie die niet alleen de mogelijkheid biedt om de elektrische vermogenstroom, maar ook problemen met harmonischen, onbalans, ... in kaart te brengen. Dit is dan ook meestal de eerste stap om de verbeteringsprocessen te starten.
    Lees verder
  • NEWS
    01.05.2024
    Sylvania – Kalani
    Kalani is sinds de introductie al snel een zeer gevraagde en gewaardeerde reeks stralers geworden. Sylvania streeft er steeds naar de productreeksen te optimaliseren qua specificaties, energiezuinigheid, rendement en prijsniveau. Recent werd dan ook de nieuwe Kalani reeks geïntroduceerd met een nieuwe, meer afgeronde vormgeving en een iets scherpere prijs. De reeks heeft beschermingsklasse IP66 en een slagvastheid IK08.
    Lees verder
  • NEWS
    01.05.2024
    ABB - Dubbel veiligheidsslot met RFID
    Gaat u voor het hoogste veiligheidsniveau? Maak dan kennis met MKey RFID: een veiligheidsslot met dubbele vergrendelingsfunctie dat wordt gebruikt om deuren, poorten en luiken veilig te vergrendelen. 
    Lees verder
  • NEWS
    30.04.2024
    Schneider Electric - Harmony relais voor verschillende industriële toepassingen
    With Schneider Electric's Harmony relay range, you choose a wide range and the most complete selection of relays for a variety of industrial applications. Harmony relays include conventional electromechanical relays, solid-state relays, guard relays, time relays and NFC control & timer relays. The range is designed to be perfectly and easily mounted in control cabinets and electrical panels. Improve operational efficiency and optimise the availability of your machines and systems.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    19.04.2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15.02.2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    13.02.2024
    Stimac - Goede technische support bij telkens wijzigende specificaties
    Als de omschrijving voor een automatiseringsproject vanaf het begin duidelijk is, dan is het voor de industrieel automatiseerder makkelijk om daar concrete invulling aan te geven. De praktijk is echter dat gaandeweg een project vaak nog specificaties wijzigen. Dat overkwam Stimac/SNK bij het ontwerpen van de besturingstechniek voor een tuinbouwmachine. Voor de problemen die daarbij opdoken, kwam itsme snel met een oplossing bij Stimac/SNK. “Als een klant ons belt, komen wij direct in actie. Dan is het fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die ook meteen kan helpen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    20.12.2023
    Innovatec - Broeden op betere inkoop
    Innovatec Hatchery Automation is vorig jaar een professionaliseringsslag voor het inkoopproces gestart. Het bedrijf ging met itsme in zee vanwege de technische kennis, de logistieke concepten en de intensieve contacten met fabrikanten. “We hadden eerst verkering, nu denken we erover om te gaan samenwonen.”
    Lees verder